Strona główna PrzepisyRodzaj daniaSałatkiSałatka z grillowanymi warzywami z oliwkami i rukolą

Sałatka z grillowanymi warzywami z oliwkami i rukolą

podpis: Monika Jerzak
2 min (czas czytania)
sałatka z grillowanymi warzywami z oliwkami i rukolą

Szukasz przepisu na ciekawą i lekką sałatkę? Ta sałatka z grillowanymi warzywami i pysznym dressingiem na pewno będzie dobrym wyborem! Sałatka sprawdzi się jako lekka kolacja, a także sałatka na imprezę, czy dodatek do dań z grilla.

Sałatka składa się z kilku składników – jest to grillowana cukinia, grillowany bakłażan, rukola, czarne oliwki i ser sałatkowy. Wszystkie składniki łączy intensywny dressing, w którym się zakochasz!

Jak zrobić pyszny dressing do sałatki bez majonezu?

Pomysłów na dressing do lekkiej sałatki jest mnóstwo, ale ostatnio odkryłam połączenie, które używam praktycznie bez przerwy! Ten dressing to tylko cztery składniki:

  • Kokosowy sos balsamiczny – sos kokosowy to alternatywa dla sosu sojowego, ale posiada 65% mniej sodu, niż sos sojowy. Użyłam ostrego kokosowego sosu balsamicznego Aminos marki Diet-Food, który bardzo polecam! Ten sos kokosowy jest słony, lekko słodki i przyjemnie ostry. A pozyskuje się go z nektaru kokosowego, który dojrzewa w beczkach, a później mieszany jest z solą.
  • Ocet kokosowy – odrobina octu kokosowego sprawia, że dressing przybiera delikatnie kwaśny smak. Ocet kokosowy powstaje podczas naturalnej fermentacji wody kokosowej. Jest dość delikatny i ma lekko słodki smak, co idealnie pasuje do sałatek. W przypadku octu kokosowego, również polecam użyć ten marki Diet-Food.
  • Oliwa – łączy wszystkie smaki sałatki i wzmacnia smak dressingu. Oliwa pasuje zarówno do grillowanych warzyw, jak i oliwek, sera sałatkowego i rukoli.
  • Imbir – dodaje wyraźnego, ostrego i świeżego smaku. Świetnie dopełnia całość! Ja użyłam imbiru w proszku, ale można też zastosować drobno starty świeży imbir.

Dokładny przepis na sałatkę z grillowanymi warzywami znajdziesz poniżej.

Zaciekawił Cię kokosowy ocet balsamiczny i ocet kokosowy? Polecam sprawdzić ofertę marki Diet-Food – z kodem viagusto możesz skorzystać z 15% rabatu na wszystkie nieprzecenione produkty w sklepie diet-food.pl.

Oprócz wymienionych produktów, na szczególną uwagę zasługują:

  • makarony z serca palmy (mają tylko 21 kalorii na 100 g),
  • żelki owocowe i papiery owocowe w 100% z owoców,
  • odżywki białkowe, a w tym duży wybór wegańskich białek (np. z ryżu, czy z pestek dyni),
  • makarony konjac, czyli roślinne makarony, które mają zero kalorii,
  • superfoody jak sproszkowana aronia, burak, pokrzywa, maca,
  • mnóstwo keto produktów – keto granola, kremy orzechowe, keto ciasteczka i wiele innych!

Diet-Food to polska, rodzinna manufaktura zdrowej żywności. Produkty Diet-Food powstają z ekologicznych, sprawdzonych składników, które są naprawdę dobrej jakości (czuć w nich naturalne i intensywne w smaku składniki), nie zawierają konserwantów, ani innych zbędnych dodatków


Sałatka z grillowanymi warzywami – PRZEPIS

sałatka z grillowanymi warzywami z oliwkami i rukolą

Sałatka z grillowanymi warzywami, oliwkami i rukolą

Drukuj
Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 5 głos/y )

składniki

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 50 g czarnych oliwek
  • 4 garście rukoli (około 60 g)
  • 160 g sera sałatowego (może być ser feta)
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz

 

Składniki na dressing:

przygotowanie

  1. Na początku przygotuj grillowane warzywa. Cukinię i bakłażana umyj, po czym pokrój w plastry o szerokości 1 cm. Warzywa skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
  2. Warzywa grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu przez około 4 minuty z każdej strony.
  3. Gotowe warzywa odstaw do wystudzenia.
  4. Ser sałatkowy pokrój w kostkę.
  5. Przygotuj również dressing - kokosowy sos balsamiczny wymieszaj z octem kokosowym, oliwą i imbirem.
  6. Kiedy warzywa wystygną, przekrój plasterki na pół. Następnie w płaskim naczyniu lub w misce ułóż rukolę, grillowane warzywa, oliwki i ser sałatkowy. Polej przygotowanym dressingiem. Sałatka gotowa! Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz też inne przepisy na polecane sałatki:


Artykuł powstał przy współpracy z DIET-FOOD.


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.