Strona główna PrzepisyRodzaj daniaSałatkiWarstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora

Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidora z jajkiem

Warstwowa sałatka z fasolką szparagowej to bardzo prosty i przepyszny przepis. Sałatka z fasolki szparagowej i pomidora jest kolorowa, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole!

Ten przepis sprawdzi się jako sałatka na grilla, sałatka na spotkanie z rodziną, czy ze znajomymi, a także jako sałatka na imprezę, czy święta. Sałatka z fasolką szparagową jest lekka, ale dość pożywna, więc będzie pyszną propozycją na śniadanie, posiłek w ciągu dnia lub kolację.



Sałatka z fasolki szparagowej i pomidora – PRZEPIS

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidora z jajkiem

Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i pomidorem

Drukuj
Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 20 głos/y )

składniki

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 5 jajek
  • 400 g fasolki szparagowej (zielonej)
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g sera sałatkowego (lub sera feta)
  • 250 g majonezu

przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
  2. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (czyli przez około 8 minut). Następnie przelej zimną wodą i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Sałatę lodową pokrój dość drobno.
  4. Jajka pokrój w ćwiartki lub w kostkę.
  5. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze części.
  6. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki.
  7. Ser sałatkowy pokrój w kostkę.

W salaterce lub w szklankach ułóż kolejno:

  • połowę sałaty lodowej
  • jajka
  • fasolkę szparagową
  • majonez
  • pomidorki koktajlowe
  • ser sałatkowy
  • drugą część sałaty lodowej

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na proste sałatki warstwowe:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Jak przechowywać sałatkę z fasolką szparagową?

Sałatka, z racji, że składa się ze świeżych pomidorków, sałaty lodowej oraz jajek, najlepiej smakuje kiedy jest świeża. Możesz przygotować ją dzień wcześniej, ale przechowuj ją w lodówce. Po przygotowaniu najlepiej spożyć ją w ciągu 2 dni.

Z jakimi składnikami łączyć fasolkę szparagową w sałatce?

Fasolka szparagowa świetnie łączy się z takimi składnikami w sałatce: pomidor, ser feta, czerwona cebula, marynowane pieczarki, jajka, ogórki konserwowe, świeże ogórki. Jeśli chodzi o dressing, warto użyć soku z cytryny, a także koperku.

Co innego można zrobić z fasolki szparagowej?

Oprócz sałatki, z fasolki szparagowej można zrobić zupę, przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, dodać do leczo, czy zapiekanek. Najczęściej przygotowuje się fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem – tak przygotowaną fasolkę podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie. Fasolkę szparagową można również przygotować do słoików na zimę.

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.