Warstwowa sałatka z fasolką szparagowej to bardzo prosty i przepyszny przepis. Sałatka z fasolki szparagowej i pomidora jest kolorowa, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole!
Ten przepis sprawdzi się jako sałatka na grilla, sałatka na spotkanie z rodziną, czy ze znajomymi, a także jako sałatka na imprezę, czy święta. Sałatka z fasolką szparagową jest lekka, ale dość pożywna, więc będzie pyszną propozycją na śniadanie, posiłek w ciągu dnia lub kolację.


Sałatka z fasolki szparagowej i pomidora – PRZEPIS
składniki
- 1/2 sałaty lodowej
- 5 jajek
- 400 g fasolki szparagowej (zielonej)
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 250 g sera sałatkowego (lub sera feta)
- 250 g majonezu
przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
- Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (czyli przez około 8 minut). Następnie przelej zimną wodą i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Sałatę lodową pokrój dość drobno.
- Jajka pokrój w ćwiartki lub w kostkę.
- Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze części.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Ser sałatkowy pokrój w kostkę.
W salaterce lub w szklankach ułóż kolejno:
- połowę sałaty lodowej
- jajka
- fasolkę szparagową
- majonez
- pomidorki koktajlowe
- ser sałatkowy
- drugą część sałaty lodowej
Zobacz również inne przepisy na proste sałatki warstwowe:
- warstwowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką
- sałatka z groszkiem i kukurydzą
- warstwowa sałatka z serem żółtym
- prosta sałatka warstwowa z serem feta
- sałatka gyros bez mięsa
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Jak przechowywać sałatkę z fasolką szparagową?
Sałatka, z racji, że składa się ze świeżych pomidorków, sałaty lodowej oraz jajek, najlepiej smakuje kiedy jest świeża. Możesz przygotować ją dzień wcześniej, ale przechowuj ją w lodówce. Po przygotowaniu najlepiej spożyć ją w ciągu 2 dni.
Z jakimi składnikami łączyć fasolkę szparagową w sałatce?
Fasolka szparagowa świetnie łączy się z takimi składnikami w sałatce: pomidor, ser feta, czerwona cebula, marynowane pieczarki, jajka, ogórki konserwowe, świeże ogórki. Jeśli chodzi o dressing, warto użyć soku z cytryny, a także koperku.
Co innego można zrobić z fasolki szparagowej?
Oprócz sałatki, z fasolki szparagowej można zrobić zupę, przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, dodać do leczo, czy zapiekanek. Najczęściej przygotowuje się fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem – tak przygotowaną fasolkę podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie. Fasolkę szparagową można również przygotować do słoików na zimę.

