Warstwowa sałatka z fasolką szparagowej to bardzo prosty i przepyszny przepis. Sałatka z fasolki szparagowej i pomidora jest kolorowa, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole!
Ten przepis sprawdzi się jako sałatka na grilla, sałatka na spotkanie z rodziną, czy ze znajomymi, a także jako sałatka na imprezę, czy święta. Sałatka z fasolką szparagową jest lekka, ale dość pożywna, więc będzie pyszną propozycją na śniadanie, posiłek w ciągu dnia lub kolację.
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidora – PRZEPIS
Zobacz również inne przepisy na proste sałatki warstwowe:
- warstwowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką
- sałatka z groszkiem i kukurydzą
- warstwowa sałatka z serem żółtym
- prosta sałatka warstwowa z serem feta
- sałatka gyros bez mięsa
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Jak przechowywać sałatkę z fasolką szparagową?
Sałatka, z racji, że składa się ze świeżych pomidorków, sałaty lodowej oraz jajek, najlepiej smakuje kiedy jest świeża. Możesz przygotować ją dzień wcześniej, ale przechowuj ją w lodówce. Po przygotowaniu najlepiej spożyć ją w ciągu 2 dni.
Z jakimi składnikami łączyć fasolkę szparagową w sałatce?
Fasolka szparagowa świetnie łączy się z takimi składnikami w sałatce: pomidor, ser feta, czerwona cebula, marynowane pieczarki, jajka, ogórki konserwowe, świeże ogórki. Jeśli chodzi o dressing, warto użyć soku z cytryny, a także koperku.
Co innego można zrobić z fasolki szparagowej?
Oprócz sałatki, z fasolki szparagowej można zrobić zupę, przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, dodać do leczo, czy zapiekanek. Najczęściej przygotowuje się fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem – tak przygotowaną fasolkę podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie. Fasolkę szparagową można również przygotować do słoików na zimę.