Przepis na sałatkę z winogronem, serem feta i awokado. Ta warstwowa sałatka z chrupkami orzechowymi ma niezwykle ciekawy smak i wygląda przepięknie!
Sałatka z orzechowymi chrupkami sprawdzi się jako przystawka na każdą imprezę, na Święta, Sylwestra, a także jako posiłek na każdy dzień. Smak sałatki dodatkowo podkręca sos majonezowy z jogurtem, musztardą i miodem lub syropem klonowym.
Sprawdź również inne sałatki warstwowe:
PRZEPIS – SAŁATKA Z CHRUPKAMI
składniki
- 200 g marynowanej papryki
- 2 szt. awokado
- 3 czerwone cebule
- 150 g sera feta
- 300 g jasnych winogron (drobnych)
- 70 g chrupek orzechowych
Składniki na sos:
- 150 g majonezu
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
przygotowanie
- Marynowaną paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Awokado obierz i pokrój w większą kostkę, a następnie skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Czerwoną cebulę i ser feta pokrój w kostkę.
- Przygotuj również sos – majonez wymieszaj z jogurtem naturalny, musztardą i miodem (lub syropem klonowym).
W średniej salaterce (o śr. 20 cm) ułóż kolejno wszystkie składniki:
- marynowaną paprykę
- awokado
- czerwoną cebulę
- sos musztardowy
- ser feta
- winogrona
- chrupki orzechowe
Zobacz inne przepisy na sałatki, które warto przygotować: