Wyjątkowy przepis na sałatkę, czyli sałatka z camembertem i żurawiną, z dodatkiem orzechów włoskich, rukoli i pysznego dressingu. To połączenie wielu smaków i tekstur, które uzupełniają i dopełniają się, tworząc niepowtarzalny smak.
Spis treści:
Jak przygotować suszoną żurawinę do sałatki?
Jeśli przygotowujesz sałatkę z suszoną żurawiną, najpierw zalej żurawinę gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz z wody i odstaw do wystudzenia. Namoczenie sprawi, że żurawina będzie miękka i lepiej połączy się z pozostałymi składnikami sałatki.
Jak przechowywać sałatkę z serem camembert i żurawiną?
Sałatkę przechowuj w lodówce, szczelnie zamkniętą. Od przygotowania możesz przechowywać ją maksymalnie 2 dni, jednak sałatka najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu.


Przepis – sałatka z camembertem i żurawiną
składniki
- 100 g suszonej żurawiny
- 240 g sera camembert
- 50 g rukoli
- 70 g orzechów włoskich
Składniki na dressing:
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
przygotowanie
- Suszoną żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Następnie odsącz z wody i odstaw do wystudzenia.
- Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Odstaw do wystudzenia.
- W misce umieść namoczoną żurawinę, pokrojony w trójkąty ser camembert, rukolę oraz uprażone orzechy.
- Następnie przygotuj dressing - wymieszaj musztardę, oliwę, miód (lub syrop klonowy) i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotowy dressing dodaj do składników sałatki i delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.
Zobacz również inne przepisy na proste sałatki
- sałatka z serem sałatkowym i warzywami
- sałatka z porem i selerem konserwowym
- sałatka z rukolą, camembertem i jajkiem
- sałatka z brukselki
- sałatka ze świeżych warzyw z Doritos
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

2 komentarze
Super
Salatki pycha i no tak dalej