Strona główna PrzepisyRodzaj daniaSałatkiSałatka warstwowa tarta na tarce

Sałatka warstwowa tarta na tarce

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)

Sałatka warstwowa tarta na tarce to przepis na świeżą i soczystą sałatkę z warzywami, jajkami i serem żółtym. Wszystkie składniki sałatki są tarte na tarce – dzięki temu sałatka jest szybka w przygotowaniu, a dodatkowo pięknie wygląda i smakuje zupełnie inaczej, niż standardowa sałatka ze składnikami pokrojonymi w kostkę.

Marchewka dodaje sałatce pięknego koloru, ogórki natomiast dodają orzeźwiającego smaku. Sera żółty nadaje sałatce wyrazisty smak, a jabłka dodają świeżości i chrupkości.

Ta sałatka doskonale sprawdzi się na wszystkich imprezach, grillach, a także podczas świąt, rodzinnych spotkań lub po prostu jako kolacja.

Sałatka składa się z następujących warstw:

  • marchew gotowana
  • świeże ogórki
  • ser żółty
  • ogórki konserwowe
  • białka jajek
  • jabłka
  • majonez (lub sos majonezowy)
  • żółtka

Dokładny przepis na sałatkę znajdziesz poniżej.

Do sałatki możesz dodać także np. posiekane zioła lub natkę pietruszki, czy świeży koperek, aby wzbogacić smak i aromat całości. Również odrobina chrupiących orzechów lub nasion dyni może być interesującym dodatkiem.

Sprawdź również przepisy na sałatki z czerwoną cebulą.


PRZEPIS – sałatka tarta na tarce

Warstwowa sałatka z warzyw tartych na tarce

Drukuj
Proporcje na: średnią salaterkę Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 22 głos/y )

składniki

Składniki na warzywną sałatkę warstwową:
  • 450 g marchewki (waga przed obraniem)
  • 3 ogórki szklarniowe
  • 200 g sera żółtego (w kawałku)
  • 450 g ogórków konserwowych
  • 6 jajek
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 300 g majonezu (lub w lżejszej wersji sos ze 150 g majonezu, 150 g jogurtu greckiego i soli do smaku)

przygotowanie

Jak zrobić sałatkę z warzyw i jajek tartych na tarce?
  1. Marchewkę ugotuj. Powinna być jędrna i nie rozpadać się. Odstaw do wystudzenia, a następnie obierz.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Odstaw do wystudzenia, a następnie obierz i oddziel białka od żółtek.
  3. Ogórki szklarniowe i jabłka obierz.
  4. Wszystkie składniki oprócz żółtek zetrzyj na dużych oczkach tarki. Żółtka zetrzyj na małych oczkach tarki.
  5. Starte ogórki (świeże i konserwowe) oraz jabłka odciśnij z nadmiaru wody. Odciśnij je dość mocno, aby gotowa sałatka nie "podeszła" wodą.
  6. W salaterce ułóż kolejno warstwami starte składniki:
  • marchewkę
  • ogórki szklarniowe
  • ser żółty
  • ogórki konserwowe
  • białka jajek
  • jabłka
  • majonez (lub sos majonezowy z jogurtem)
  • żółtka
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na sałatki – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/salatki/


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

sałatka warstwowa tarta na tarce – prosty przepis

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

1 komentarzy

Sałatka jarzynowa warstwowa - Via Gusto 21 września 2023 - 11:18

[…] […]

Odpowiedz

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.