Strona główna PrzepisyRodzaj daniaSałatkiSałatka Słoneczny Patrol

Sałatka Słoneczny Patrol

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Sałatka Słoneczny Patrol

Kolorowa sałatka Słoneczny Patrol to warstwowa sałatka z ananasem, papryką konserwową, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi. Sałatka smakuje naprawdę świetnie!

Czym posypać sałatkę warstwową?

Warstwową sałatkę można posypać np. prażonymi płatkami migdałowymi, pestkami słonecznika, grzankami, natką pietruszki, posiekaną kapustą pekińską, czy tartym żółtym serem.

Jak przechowywać sałatkę warstwową?

Sałatki warstwowe przechowuj w lodówce, najlepiej przykryte folią spożywczą lub w zamykanym pojemniku.



Przepis na sałatkę Słoneczny Patrol

Ile kalorii ma sałatka Słoneczny Patrol?

Z podanych proporcji otrzymasz 5 porcji sałatki. Jedna porcja ma:

  • kalorie – 258 kcal w wersji z kurczakiem, a 264 kcal w wersji z tofu
  • węglowodany – 20 g w wersji z kurczakiem, a 20,8 g w wersji z tofu
  • białko – 12,9 g w wersji z kurczakiem, a 8,6 g w wersji z tofu
  • tłuszcze – 15,1 g w wersji z kurczakiem, a 17,2 g w wersji z tofu
Sałatka Słoneczny Patrol

Sałatka Słoneczny Patrol

Drukuj
Proporcje na: 1 salaterka Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 5 głos/y )

składniki

  • 200 g piersi z kurczaka lub 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 140 g kukurydzy konserwowej (1 mała puszka 170 g)
  • 150 g papryki konserwowej
  • 200 g ananasa z syropu (z puszki)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 25 g płatków migdałowych
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 30 g majonezu
  • sól, pieprz

przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka lub tofu pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do gyrosa. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane, a następnie odstaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę konserwową i ananasa odsącz i pokrój w kostkę.
  3. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
  4. Jogurt grecki wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Sałatkę ułóż kolejno warstwami w salaterce:

  • tofu lub pierś z kurczaka w przyprawie do gyrosa
  • kukurydza
  • papryka
  • ananas
  • sos jogurtowo-majonezowy
  • pomidorki

Wierzch posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na sałatki warstwowe


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.