Przepis na sałatkę inspirowaną burgerem McCrispy Supreme. To połączenie kilku pysznych składników, które składają się na najlepszą sałatkę warstwową, jaką jadłam!
Sałatka składa się z sałaty strzępiastej, panierowanego tofu (zamiast tofu możesz użyć wybranego mięsa), sera cheddar, czerwonej cebuli, pomidorów i ogórków konserwowych. Całość łączy się za sprawą majonezowego sosu z dodatkiem śmietany, syropu klonowego (lub miodu), musztardy i papryki wędzonej. Są to składniki, które znajdziesz w uwielbianym burgerze z McDonalda – czyli McCrispy Supreme. Zobacz, jak zrobić tę prostą i naprawdę niezwykłą sałatkę – przepis wraz z dokładnymi proporcjami znajdziesz poniżej.
Warstwowa sałatka jak McCrispy Supreme sprawdzi się jako sałatka na imprezę – na przykład na Sylwestra lub urodziny. Możesz ją również przygotować na świąteczny stół lub jako przystawka do grilla, czy też przystawką na spotkaniu ze znajomymi lub rodziną.
Sprawdź również inne pomysły na warstwowe sałatki idealne na imprezę:
- prosta sałatka warstwowa z kapustą pekińską i serem feta
- sałatka z nachosami
- chrzanowa sałatka z jajkiem i parmezanem
PRZEPIS – NAJLEPSZA SAŁATKA WARSTWOWA
składniki
- 1 sałata strzępiasta
- 250 g tofu naturalnego (lub wybranego mięsa)
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 40 g bułki tartej
- olej do smażenia
- 150 g sera cheddar (w kawałku)
- 2 czerwone cebule
- 4 pomidory
- 4-5 ogórków konserwowych
Składniki na sos do sałatki:
- 140 g majonezu
- 70 g śmietany 18% (kwaśnej)
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (słodkiej)
- sól, pieprz
przygotowanie
- Tofu (lub mięso) pokrój w kostkę. Wymieszaj je z roztrzepanym jajkiem, a następnie z bułką tartą wymieszaną z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane tofu smaż na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Możesz również użyć frytkownicy beztłuszczowej lub piekarnika, aby upiec tofu w panierce – w tym przypadku najlepiej jest spryskać opanierowane tofu olejem w sprayu i upiec na złoty kolor. Usmażone lub upieczone tofu odstaw do wystudzenia.
- Z sałaty strzępiastej odłóż kilka liści, które będą potrzebne na wierzch sałatki. Pozostałe liście posiekaj i wyłóż na spód salaterki. Proporcje są na średniej wielkości salaterkę (około 20 cm średnicy).
- Na warstwę sałaty wyłóż wystudzone, opanierowane tofu.
- Następnie cheddar zetrzyj na dużych oczkach tarki i wyłóż na tofu.
- Teraz czas na przygotowanie sosu – majonez wymieszaj z kwaśną śmietaną, syropem klonowym (lub miodem), musztardą i papryką wędzoną. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy sos wylej na warstwę sera cheddar i wyrównaj.
- Cebulę, pomidory i ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Pomidory i ogórki polecam odsączyć lekko z nadmiaru wody po pokrojeniu.
- Na warstwę sosu wyłóż kolejno warstwę cebuli, następnie pomidorów, a na koniec ogórków konserwowych.
- Na wierzch sałatki wyłóż kilka posiekanych listków sałaty strzępiastej. Gotowe!
Podsumowując, warstwy sałatki powinny wyglądać tak:
- sałata strzępiasta,
- tofu w panierce,
- ser cheddar,
- sos majonezowy,
- cebula czerwona,
- pomidory,
- ogórki konserwowe,
- sałata strzępiasta.
Zobacz inne przepisy na sałatki inspirowane znanymi burgerami: