Warstwowa sałatka burger drwala! To przepis na sałatkę inspirowaną hitowym Burgerem Drwala. Przepis jest w wersji mięsnej, a także wegetariańskiej.
W sałatce znajdziesz wszystkie składniki jak w burgerze, czyli bułkę zapieczoną z serem, mielone mięso (lub tofu), panierowany ser, sałatę lodową, boczek, sos, a także żurawinę. Całość komponuje się przepysznie!
Jak zrobić sos do Burgera Drwala?
Sos można przygotować z trzech składników – majonezu, musztardy i pikantnego ketchupu. Tak przygotowany sos sprawdzi się zarówno do burgerów, jak i do sałatek.
Jak podać sałatkę Burger Drwala?
Sałatkę możesz podać na zimno, ale pysznie smakuje podana na ciepło – gotową sałatkę możesz zapiec w piekarniku i podać jako ciepłe danie.
Sałatka burger drwala – PRZEPIS

składniki
- 120 g sera camembert
- 1 jajko
- 40 g bułki tartej
- 40 g płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
- 100 g mielonego mięsa lub w wersji bezmięsnej 100 g wędzonego tofu
- 1 łyżka oleju
- pieprz, sól
- czosnek granulowany
- sos sojowy
- 1 bułka (hamburgerowa lub inna – użyłam ciabatty)
- 30 g sera żółtego
- 60 g boczku lub w wersji bezmięsnej 60 g wegetariańskiego “boczku”
- 1/2 sałaty lodowej
- 150 g majonezu
- 30 g musztardy
- 50 g pikantnego ketchupu
- 80 g żurawiny do mięs i serów (ze słoika)
przygotowanie
- Ser camembert pokrój w 1-2 cm kwadraty. Każdy z kwadratów obtocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Tak przygotowany ser smaż na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Możesz również użyć frytkownicy beztłuszczowej lub piekarnika, aby upiec ser w panierce – w tym przypadku najlepiej jest spryskać opanierowany ser olejem w sprayu i upiec na złoty kolor. Usmażony lub upieczony ser odstaw do wystudzenia.
- Następnie przygotuj mięso lub tofu. Jeśli używasz tofu, pokrusz je w kawałki imitujące mielone mięso. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż na nim mięso lub podsmaż tofu. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i sosem sojowym. Odstaw do wystudzenia.
- Bułkę przekrój wzdłuż na pół. Ser żółty zetrzyj na tarce lub pokrój w drobne paski. Serem żółtym posyp wierzch i spód bułki (od strony zewnętrznej – czyli skórki). Połówki bułki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 5 minut. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój w kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, aby uzyskać chrupiące kawałki.
- Sałatę lodową posiekaj.
- Majonez wymieszaj z musztardą i pikantnym ketchupem.
- Teraz możesz przejść do złożenia sałatki. W salaterce ułóż kolejno (podane proporcje są na salaterkę o średnicy 17 cm):
- połowę sałaty lodowej (czyli 1/4 całej sałaty)
- mięso mielone lub tofu
- panierowany camembert
- drugą część sałaty lodowej
- sos majonezowy z musztardą i ketchupem
- żurawinę
- boczek
- bułkę zapieczoną z serem
Sałatkę możesz zjeść na zimno, ale także możesz ją podgrzać np. w piekarniku. W każdej formie smakuje pysznie!
Sprawdź inne przepisy na inne sałatki – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki