Przepis na pomidorowy ryż zapiekany z tofu. To propozycja na syty obiad bez mięsa. Ryż przygotowany w ten sposób jest bardzo aromatyczny, a przepis jest niezwykle prosty!
Spis treści:
Jak zrobić pomidorowy ryż w piekarniku?
Przygotowanie ryżu zapiekanego w zalewie pomidorowej jest bardzo proste! Do naczynia do zapiekania wsypujemy ryż, a na wierzchu układamy pokrojoną cebulę i tofu w przyprawie do kurczaka. Całość zalewamy zalewą z wody, ketchupu, koncentratu pomidorowego, cukru, masła, soli i pieprzu. Następnie zapiekamy i gotowe! Dokładny przepis na ryż zapiekany z tofu znajdziesz poniżej.
Jakiego tofu użyć do tego przepisu?
Do przygotowania zapiekanego ryżu użyj naturalnego tofu w kostce.
Jak długo piec ryż w zalewie pomidorowej?
Ryż w zalewie pomidorowej należy piec przez 1 godzinę i 15 minut w 190 stopniach Celsjusza. Ryż pieczemy bez przykrycia.
Jak odgrzać ryż zapiekany?
Ryż zapiekany najlepiej odgrzać w piekarniku pod przykryciem, w temp. 160-170 stopni Celsjusza.

Przepis na ryż zapiekany z tofu
Ile kalorii ma porcja ryżu z tofu?
Z podanych proporcji otrzymasz 3 porcje ryżu zapiekanego z tofu. Jedna porcja ma:
- kalorie – 507 kcal
- węglowodany – 56 g
- białko – 13 g
- tłuszcze – 26,1 g
składniki
- 150 g ryżu
- 180 g tofu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 1 cebula
Składniki na zalewę:
- 550 ml wody
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
przygotowanie
Krok 1 - przygotowanie tofu
- Kostkę tofu pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
- Każdy z plasterków polej olejem, a następnie posyp przyprawą do kurczaka.
Krok 2 - przygotowanie zalewy
- Następnie przygotuj zalewę - do garnka wlej 550 ml wody. Dodaj 3 łyżki ketchupu, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę cukru, 50 g masła, łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu.
- Całość podgrzewaj do momentu zagotowania.
Krok 3 - połączenie składników w naczyniu do zapiekania
- Przygotuj naczynie do zapiekania - ja użyłam naczynia o pojemności 2l.
- Na spód naczynia wsyp 150 g ryżu.
- Na ryżu ułóż pokrojoną w plasterki cebulę, a na cebuli rozłóż tofu w przyprawie do kurczaka.
- Całość zalej przygotowaną zalewą (zalewa może być ciepła, nie musisz odstawiać jej do wystudzenia).
Krok 4 - upieczenie ryżu w pomidorowej zalewie z tofu
- Naczynia do zapiekania włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
- Piecz przez 1 godzinę i 15 minut bez przykrycia.
Zobacz również inne przepisy z tofu
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

