Ryż zapiekany z tofu

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Ryż zapiekany z tofu

Przepis na pomidorowy ryż zapiekany z tofu. To propozycja na syty obiad bez mięsa. Ryż przygotowany w ten sposób jest bardzo aromatyczny, a przepis jest niezwykle prosty!

Jak zrobić pomidorowy ryż w piekarniku?

Przygotowanie ryżu zapiekanego w zalewie pomidorowej jest bardzo proste! Do naczynia do zapiekania wsypujemy ryż, a na wierzchu układamy pokrojoną cebulę i tofu w przyprawie do kurczaka. Całość zalewamy zalewą z wody, ketchupu, koncentratu pomidorowego, cukru, masła, soli i pieprzu. Następnie zapiekamy i gotowe! Dokładny przepis na ryż zapiekany z tofu znajdziesz poniżej.

Jakiego tofu użyć do tego przepisu?

Do przygotowania zapiekanego ryżu użyj naturalnego tofu w kostce.

Jak długo piec ryż w zalewie pomidorowej?

Ryż w zalewie pomidorowej należy piec przez 1 godzinę i 15 minut w 190 stopniach Celsjusza. Ryż pieczemy bez przykrycia.

Jak odgrzać ryż zapiekany?

Ryż zapiekany najlepiej odgrzać w piekarniku pod przykryciem, w temp. 160-170 stopni Celsjusza.



Przepis na ryż zapiekany z tofu

Ile kalorii ma porcja ryżu z tofu?

Z podanych proporcji otrzymasz 3 porcje ryżu zapiekanego z tofu. Jedna porcja ma:

  • kalorie – 507 kcal
  • węglowodany – 56 g
  • białko – 13 g
  • tłuszcze – 26,1 g
Ryż zapiekany z tofu

Pomidorowy ryż zapiekany z tofu

Drukuj
Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 6 głos/y )

składniki

  • 150 g ryżu
  • 180 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 cebula

Składniki na zalewę:

  • 550 ml wody
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

przygotowanie

Krok 1 - przygotowanie tofu

  1. Kostkę tofu pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
  2. Każdy z plasterków polej olejem, a następnie posyp przyprawą do kurczaka.

Krok 2 - przygotowanie zalewy

  1. Następnie przygotuj zalewę - do garnka wlej 550 ml wody. Dodaj 3 łyżki ketchupu, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę cukru, 50 g masła, łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu.
  2. Całość podgrzewaj do momentu zagotowania.

Krok 3 - połączenie składników w naczyniu do zapiekania

  1. Przygotuj naczynie do zapiekania - ja użyłam naczynia o pojemności 2l.
  2. Na spód naczynia wsyp 150 g ryżu.
  3. Na ryżu ułóż pokrojoną w plasterki cebulę, a na cebuli rozłóż tofu w przyprawie do kurczaka.
  4. Całość zalej przygotowaną zalewą (zalewa może być ciepła, nie musisz odstawiać jej do wystudzenia).

Krok 4 - upieczenie ryżu w pomidorowej zalewie z tofu

  1. Naczynia do zapiekania włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
  2. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut bez przykrycia.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy z tofu


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.