Ruskie pierogi, które powstały na bazie twarogu z kaszy jaglanej. Farsz jest bardzo lekki i przypominający smak tradycyjnych ruskich pierogów.

Przepis na pierogi z kaszą jaglaną

składniki
Ciasto:
- 200 g mąki (najlepiej 150 g mąki pszennej i 50 g mąki żytniej lub graham)
- 100 ml ciepłej wody (ok. 60 stopni C)
- 1 łyżka oliwy
- szczypta kurkumy (dla koloru, można pominąć)
Wykonanie ciasta – https://viagusto.pl/elastyczne-ciasto-na-pierogi-i-uszka-sprawdzony-przepis/
Farsz:
Twaróg z kaszy jaglanej:
- 150 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu sojowego)
- ½ łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka tłuszczu – oleju kokosowego, oleju, oliwy lub margaryny
Wykonanie twarogu znajdziesz tutaj (w wykonaniu pomiń dodanie soli i pieprzu) – https://viagusto.pl/twarozek-z-kaszy-jaglanej-na-slono/
Dodatkowe składniki do farszu:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 łyżka tłuszczu (użyłam oleju kokosowego)
- 1 ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
przygotowanie
- Posiekaną cebulę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę, wcześniej przygotowany twaróg z kaszy jaglanej (link do sposobu przygotowania – https://viagusto.pl/twarozek-z-kaszy-jaglanej-na-slono/). Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
