Rurki z ciasta francuskiego z kremem z bitą śmietaną, serem i orzechami laskowymi. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach!
Jak zrobić rurki z kremem z orzechami laskowymi?
Rurki, na które przepis znajdziesz poniżej, przygotujesz z ciasta francuskiego. Dzięki temu rurki przygotujesz bardzo szybko. Krem do rurek to bita śmietana połączona z serem, zmielonymi orzechami laskowymi oraz cukrem pudrem. Sprawdź dokładny przepis!
Przepis na rurki z ciasta francuskiego krok po kroku

składniki
- 300 g ciasta francuskiego
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g sera z wiaderka lub zmielonego twarogu
- 40 g cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 50 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
przygotowanie
- Ciasto francuskie pokrój w paski o szerokości 2,5 cm i długości 20 cm. Powinieneś otrzymać 20 pasków ciasta. Następnie ciasto francuskie owiń na foremki do rurek.
- Zwinięte ciasto włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto powinno się zarumienić.
- Upieczone rurki odstaw na 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmij foremki.
- Następnie przejdź do przygotowania kremu. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, w międzyczasie dodając do niej śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
- Do ubitej śmietany dodaj cukier waniliowy oraz po łyżce sera. Na koniec orzechy laskowe zmiel w młynku do kawy i dodaj do kremu, całość wymieszaj.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim rurki.
- Gotowe rurki możesz posypać cukrem pudrem.
Sprawdź inne przepisy na ciastka i ciasteczka – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!



