Przepis na różowy sos jogurtowy z sokiem z kiszonych buraków to doskonały dodatek do grillowanych warzyw, pieczonych ziemniaczków, czy sałatek. Ten różowy sos zrobisz dosłownie w 2 minuty! Najważniejszy składnik to zakwas z buraków, który wpływa nie tylko na piękny kolor sosu, ale również dodaje pysznego smaku.
Zakwas z buraków – jaki wybrać i gdzie kupić?
Próbowałam naprawdę wielu zakwasów z buraków. Te ze sklepowych półek często smakują po prostu jak woda i nie mają tej intensywności, którą powinien mieć dobry zakwas. Jakość również pozostawia wiele do życzenia. Z kolei domowe wersje, choć zdrowsze, to nie zawsze udaje się wydobyć z nich prawdziwą esencję smaku. A do tego zrobienie zakwasu z buraków wcale nie jest takie proste…
Dlatego spróbowałam zakwasu z buraków marki Nasza Tłocznia. Najbardziej przekonał mnie fakt, że w Naszej Tłoczni buraki najpierw są kiszone z czosnkiem i przyprawami, a następnie tłoczone w prasie. To sprawia, że ten sok z kiszonych buraków ma tak głęboki smak, z jakim jeszcze nigdy wcześniej się nie spotkałam! Czuć bardzo intensywny smak buraków, dzięki czemu zakwas nie jest mocno kwaśny, a bardziej słodki i naprawdę przyjemny w smaku.
Co ważne, sok z kiszonych buraków z Naszej Tłoczni jest niepasteryzowany i żywy, co oznacza, że zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Tak więc, jeśli szukasz zakwasu, który naprawdę robi różnicę – zarówno w smaku, jak i w jakości – ten od Naszej Tłoczni to strzał w dziesiątkę.
Zakwas znajdziesz tutaj, a z kodem VIAGUSTO skorzystasz z 10% rabatu na zakupy powyżej 150 zł (kod nie obejmuje zakładki HoReCa i Promocji):
https://naszatlocznia.pl/produkt/zakwas-z-burakow/



Jakie właściwości ma zakwas z buraków?
Sok z kiszonych buraków w ostatnich latach zyskuje ogromną popularność. Sama od kilku miesięcy codziennie rano piję szklankę zakwasu z buraków i muszę przyznać, że to jeden z najlepszych nawyków, jakie wprowadziłam do swojej diety! Buraki mają działanie krwiotwórcze, dzięki czemu są polecane przy anemii, osłabieniu, czy złych wynikach morfologii. To działanie jest dla mnie szczególnie ważne, ponieważ jestem wegetarianką. Moje wyniki krwi są idealne, na co duży wpływ ma właśnie zakwas z buraków.
Oprócz właściwości krwiotwórczych, niepasteryzowany zakwas z buraków to również:
- źródło probiotyków (które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową oraz wzmocnienie odporności),
- źródło antyoksydantów (które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników),
- wsparcie trawienia (może redukować problemy takie jak wzdęcia),
- pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, w tym na regulację ciśnienia krwi,
- wsparcie w regeneracji i poprawa wydolności, dzięki czemu polecany jest nawet dla osób aktywnych i sportowców.
Zakwas z buraków – jak wykorzystać w kuchni?
Zakwas z buraków najczęściej pije się po prostu jak sok. Jednak oprócz tego, sok z kiszonych buraków można wykorzystać także w kuchni – oto kilka ciekawych propozycji:
- Barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu z buraków ma przepyszny, głęboki smak. Polecam najpierw przygotować wywar z buraków i warzyw, a następnie po wystudzeniu odcedzić i dodać zakwas z buraków. Następnie taki barszcz podgrzej (ale nie gotuj) i dopraw.
- Marynaty z zakwasem z buraków będą świetnie komponować się zarówno z warzywami, jak i mięsem.
- Dressingi do sałatek z sokiem z kiszonych buraków, oliwą i przyprawami to pyszny pomysł na urozmaicenie sałatek ze świeżych warzyw.
- Sosy i dipy z zakwasem z buraków można wykorzystać do wielu dań. Takie sosy i dipy możesz przygotować na bazie śmietany, majonezu, czy jogurtu. Przepis na różowy sos jogurtowy z sokiem z kiszonych buraków znajdziesz poniżej.


Przepis na różowy sos z zakwasem z buraków
Zobacz również inne przepisy na sosy.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Artykuł powstał przy współpracy z marką Nasza Tłocznia.