Wpis sponsorowany
Witamina D pełni wiele istotnych ról w organizmie: wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz utrzymanie zdrowych kości i zębów. Na co jeszcze ma wpływ? W których produktach spożywczych ją znajdziemy? Jakie są roślinne źródła witaminy D? Dowiedz się, w jakich sytuacjach warto sięgnąć po suplement diety z witaminą D!
Witamina D i jej znaczenie dla organizmu człowieka
Witamina D może być dostarczana do organizmu z trzech źródeł. Cholekalcyferol jest syntetyzowany w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Drugim sposobem uzupełnienia poziomu witaminy D jest spożywanie bogatych jej źródeł wraz z posiłkami. Problem polega na tym, że jest ich bardzo niewiele. Trzecia możliwość to uzupełnienie diety o suplementy.
Specjaliści wskazują, że latem w polskich warunkach istnieje możliwość zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na cholekalcyferol wyłącznie dzięki syntezie skórnej. Wzbogacenie diety o bogate źródła witaminy D, a w niektórych przypadkach także włączenie suplementacji, zaleca się zazwyczaj w okresie jesienno-zimowym.
Cholekalcyferol pełni wiele istotnych ról w organizmie i wspiera jego prawidłowe działanie. Witamina D słusznie kojarzy się przede wszystkim z wpływem na utrzymanie zdrowych kości i zębów, a ponadto:
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- wpływa na wchłanianie i wykorzystanie wapnia i fosforu,
- bierze udział w procesie podziału komórek,
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
Witamina D przyczynia się także do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci.
Dieta wegetariańska a witamina D – jakie są jej roślinne źródła?
Często pojawiają się pytania, czy witamina D zawarta w warzywach lub owocach pokryje dzienne zapotrzebowanie? Niestety nie, ponieważ nie zawierają one witaminy D, a rodzi to poważne utrudnienie dla wegetarian.
Choć w licznych badaniach wskazano na korzystny wpływ diety wegetariańskiej na m.in. na układ krążenia czy poprawę profilu lipidowego, to jednocześnie może wiązać się z podwyższonym ryzykiem niedoborów niektórych składników odżywczych. Zalicza się do nich właśnie witamina D, której źródłem są przede wszystkim tłuste ryby i jaja.
Zauważmy, że grzyby (szczególnie dziko rosnące) mogą pomóc w pokryciu zapotrzebowania, a szczególnie:
- pieczarka,
- pieprznik jadalny,
- pieprznik trąbkowy,
- smardz.
Ponadto w Polsce od wielu lat istnieje obowiązek wzbogacania tłuszczów do smarowania pieczywa w witaminę D (wyjątkiem jest masło) – co może stanowić jedno ze źródeł roślinnej witaminy D w diecie.
Suplementacja witaminy D – kiedy warto ją rozważyć?
Oficjalne dane wskazują, że spożycie witaminy D w Polsce jest niewielkie i odbiega od zaleceń – zarówno wśród najmłodszych, jak i w populacji dorosłych. Mając świadomość, jak istotną rolę odgrywa ten składnik dla zachowania dobrej kondycji organizmu, warto rozważyć jego suplementację szczególnie wśród dzieci, osób starszych i w grupie wegetarian. Chcąc mieć pewność, że podejmujemy dobrą decyzję, można wykonać badanie poziomu witaminy D – 25(OH)D, co pozwoli rozwiać wszelkie wątpliwości.
Decydując się na suplementację, należy wybrać sprawdzony preparat o udowodnionej wysokiej jakości. Jednym z nich jest witamina D w kroplach Sunny Mood. To produkt, który z powodzeniem może uzupełnić dietę wegetariańską! Producent wykorzystał algi morskie jako roślinne źródło witaminy D, a jako bazę wykorzystał olej MCT z kokosa. Ma to związek z rozpuszczalnością cholekalcyferolu w tłuszczach, a w praktyce oznacza zwiększoną przyswajalność bez konieczności spożywania dodatkowych tłuszczów. To wegańska witamina D, która została poddana bezstronnym i obiektywnym badaniom w akredytowanym laboratorium J.S. Hamilton Poland.
Mając świadomość, jak istotną rolę witamina D odgrywa w Twoim organizmie, zadbaj o dostarczanie jej wraz z dietą. Jednocześnie wiedząc, że naturalne roślinne źródła witaminy D mogą nie być wystarczające do pokrycia jej zapotrzebowania – rozważ wzbogacenie posiłków o wegańską witaminę D w kroplach.
Źródła:
- Kochan Z., Jędrzejewska K., Karbowska J. Witamina D w grzybach jadalnych – biosynteza, zawartość, biodostępność i znaczenie w żywieniu. Postepy Hig Med Dosw, 2019; 73: 662–673. Dostęp online: https://www.researchgate.net/profile/Joanna-Karbowska/publication/337845084_Vitamin_D_in_edible_mushrooms_biosynthesis_contents_bioavailability_and_nutritional_significance/links/5e4a57e292851c7f7f40fdf1/Vitamin-D-in-edible-mushrooms-biosynthesis-contents-bioavailability-and-nutritional-significance.pdf [23.11.2022]
- Jedut P., Niedźwiedź I., Glibowski P. Najczęstsze niedobory żywieniowe w diecie wegetarian i sposoby im zapobiegania, w: Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii, s 44-48. Dostęp online: https://jbc.bj.uj.edu.pl/Content/866124/NDIGOZ085747.pdf#page=45 [23.11.2022]
- Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Dostęp online: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf [23.11.2022]