Przepis na roladki z suszonymi pomidorami, czyli prostą i pyszną przystawkę na zimno. Połączenie suszonych pomidorów, pomidorowego pesto oraz serka śmietankowego tworzy wyjątkowy smak!
Spis treści:
Jak zrobić roladę jajeczną z pesto?
Przygotowanie rolady jajecznej jest bardzo proste! Wystarczy białka ubić na sztywno, a następnie dodawać po jednym żółtku i po łyżce pomidorowego pesto. Całość wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 minut, a po upieczeniu smarujemy serkiem, dodajemy suszone pomidory i zwijamy.
Jakie inne dodatki można dodać do roladek na zimno?
Oprócz lub zamiast suszonych pomidorów, to roladek na zimno możesz dodać również rukolę, szpinak, oliwki, czy kapary.

Przepis na roladki z suszonymi pomidorami
składniki
- 3 jajka
- 40 g pesto pomidorowego
- sól, pieprz
- 150 g serka śmietankowego
- 80 g suszonych pomidorów z oleju
przygotowanie
- Białka ubij na sztywno. Następnie dodawaj po jednym żółtku i po łyżeczce pesto pomidorowe, cały czas ubijając. Całość dopraw solą i pieprzem, po czym wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy (takiej o wymiarach 24x24 cm).
- Całość piecz 12 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczony “biszkopt” oderwij z papieru do pieczenia i przełóż na nowy arkusz papieru do pieczenia.
- Następnie biszkopta posmaruj serkiem śmietankowym. Przy jednym brzegu wyłóż suszone pomidory i całość zwiń w roladę, zaczynając od brzegu z suszonymi pomidorami. Gotową roladę lekko dociśnij i odstaw na minimum godzinę do lodówki.
- Schłodzoną roladę pokrój w kawałki i podawaj na zimno.
Zobacz również inne przepisy na przystawki na zimno
- babeczki z ciasta francuskiego z łososiem
- przekąska z jajkiem na krakersach
- roladki z tortilli z ajvarem
- wytrawne babeczki z soczewicą i tofu
- sałatka z tortellini bez szynki
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

