Przepis na proste roladki z cukinii zapiekane z serem ricotta i parmezanem! Roladki zapiekane są w sosie pomidorowym. To świetny pomysł na obiad bez mięsa lub kolację na ciepło.
Spis treści:
Z czym zrobić zapiekane roladki z cukinii?
W paski cukinii można zawinąć wybrane nadzienie! Oto kilka pomysłów:
- mozzarella i suszone pomidory,
- ricotta z parmezanem (przepis znajdziesz poniżej),
- podsmażone pieczarki,
- szpinak z serem feta,
- camembert z żurawiną,
- mięso mielone,
- ser żółty i szynka,
- pasta z czerwonej fasoli.
W czym zapiec roladki z cukinii?
Do zapieczenia nadziewanych roladek z cukinii polecam użyć wybranego naczynia do zapiekania. Może to być np. naczynie żaroodporne, blacha do pieczenia, czy naczynie żeliwne lub ceramiczne.
Ile czasu zapiekać roladki z cukinii?
Roladki z cukinii zapiekane w sosie pomidorowym należy zapiekać około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak odgrzać roladki z cukinii?
Zapiekane roladki z cukinią i serem polecam odgrzać w piekarniku, we frytkownicy beztłuszczowej lub na patelni.


Przepis na roladki z cukinii zapiekane z serem
Ile kalorii ma jedna zapiekana roladka z cukinii?
Z podanych proporcji otrzymasz 15 roladek. Jedna roladka z cukinii z serem ma:
- kalorie – 72 kcal
- węglowodany – 2,9 g
- białko – 5 g
- tłuszcze – 4,5 g
składniki
Składniki na roladki:
- 2 cukinie
- 250 g sera ricotta
- 100 g parmezanu
- 2 jajka
- 1 łyżka natki pietruszki (najlepiej świeżej)
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
przygotowanie
- Cukinie umyj i odkrój z nich końcówki. Następnie pokrój na cienkie plastry. Plastry cukinii rozłóż i posyp solą. Odstaw na 20 minut.
- Po 20 minutach plastry cukinii włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 2-3 minuty (aby zmiękły). Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Wystudzone osusz ręcznikiem papierowym.
- Przygotuj nadzienie do roladek - w misce wymieszaj 250 g seru ricotta, 100 g startego parmezanu i 2 jajka. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
- Na każdy plaster cukinii wyłóż po 2 łyżeczki nadzienia, rozsmaruj i zwiń.
- Przygotuj sos - 200 g passaty pomidorowej wymieszaj z łyżeczką suszonej bazylii i 1/2 łyżeczki oregano. Dopraw solą i pieprzem.
- Połowę sosu wyłóż na spód naczynia do zapiekania.
- Na warstwie sosu pomidorowego ułóż roladki z cukinii. Drugą połową sosu polej roladki.
- Wierzch roladek możesz jeszcze posypać parmezanem lub na każdą wyłożyć po łyżeczce ricotty.
- Całość zapiekaj 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Zobacz również inne przepisy z cukinią
- panierowana cukinia z frytkownicy beztłuszczowej
- roladki z cukinii z fetą i suszonymi pomidorami
- pasztet z cukinii z serem żółtym
- proste placki z cukinii i marchewki
- pizza z cukinii
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


