Prosta rolada bezowa z borówkami i kremem jogurtowym z mascarpone. To rolada bezowa, która zawsze wychodzi i smakuje każdemu. Połączenie słodkiej i chrupiącej bezy z borówkami i lekkim kremem jest nieziemiskie!
Spis treści:
Z jakim kremem zrobić roladę bezową?
Do rolady bezowej najlepiej pasują niezbyt słodkie i lekkie kremy. Oto kilka polecanych propozycji na krem do rolady bezowej:
- bita śmietana z owocami,
- krem kawowy,
- krem cytrynowy,
- krem pistacjowy,
- mascarpone,
- krem orzechowy,
- krem budyniowy,
- krem czekoladowy.
Do większości kremów polecam dodać owoce, frużelinę owocową, konfiturę lub dżem dla przełamania smaku.
Jakie owoce pasują do rolady bezowej?
Do rolady bezowej najczęściej używa się truskawek, malin lub borówek. Jednak można też użyć innych owoców. Świetnie sprawdzą się jeżyny, jagody, wiśnie, brzoskwinie (zarówno świeże, jak i te z syropu), czy ananas.
Jak przechowywać roladę bezową?
Roladę bezową najlepiej podać od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak chcesz ją przechować na dłużej, to roladę włóż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce do 2 dni.
Co zrobić z żółtek, które zostały od bezy?
Jeśli po przygotowaniu bezy zostało Ci dużo żółtek do dyspozycji, mam dla Ciebie kilka propozycji, jak je wykorzystać! Żółtka możesz użyć do przygotowania domowego makaronu, kremu do kremówki, kruchego ciasta, domowych lodów, tiramisu, pączków, czy kremu cytrynowego (lemon curd). Żółtka można też wykorzystać do wytrawnych sosów.


Przepis krok po kroku – rolada bezowa z borówkami
Ile kalorii ma porcja rolady bezowej z kremem i borówkami?
Z podanych proporcji otrzymasz 12 porcji rolady bezowej. Jedna porcja ma:
- kalorie – 212 kcal
- węglowodany – 25,5 g
- białko – 3,4 g
- tłuszcze – 10,8 g
Zobacz również inne przepisy z borówkami
- sernikobrownie z borówkami
- ciasto z kremem budyniowym i owocami
- deser z borówkami
- sernik na zimno z borówkami
- pełnoziarniste drożdżówki z serem i owocami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

