Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki z makiem i orzechami włoskimi. Ciasteczka polałam gorzką czekoladą, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku z cytryny 😉

składniki
Składniki na ciasto do rogalików:
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 50 g oleju kokosowego
- 30 g oleju rzepakowego
- 40 g cukru pudru
- 50 g orzechów włoskich
Składniki na masę makową do rogalików:
- 100 g maku
- 30 g rodzynek
- 20 g cukru
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego lub alkoholu
Dodatkowo:
- czekolada lub lukier
- orzechy włoskie do posypania
przygotowanie
Jak zrobić masę makową do rogalików?
- Mak zalej gorącą wodą i odstaw do wystudzenia. Następnie odciśnij z wody i zmiel w maszynce lub zblenduj.
- Do gotowego maku dodaj pozostałe składniki (rodzynki namocz wcześniej w gorącej wodzie, aby zmiękły) i całość wymieszaj.
Jak zrobić ciasto na rogaliki?
- Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte ciasto. Włóż je do zamrażarki na 15 minut. Następnie podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu o grubości 4 mm i podziel na 6 – 8 trójkątów (jak pizzę 😉 ). Na środku każdego daj łyżkę masy makowej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki.
Ile czasu piec rogaliki z makiem?
- Rogaliki piecz 25 – 30 minut (zależnie od rozmiaru ciasteczek) w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- Po wystygnięciu rogaliki polej roztopioną gorzką czekoladą, polewą czekoladową lub lukrem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Sprawdź inne przepisy na ciastka i ciasteczka – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi