Risotto – proste i szybkie danie na obiad, czy też kolację. Stworzyłam przepis na niezwykle kolorowe risotto z warzywami, które komponują się w bardzo ciekawy smak. Dzięki odpowiednim przyprawom całość mimo, że niepozorna stanie się uwielbianym daniem! 🙂
Przepis na bezmięsne risotto

składniki
- 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy
- 500 ml wody (do ugotowania ryżu)
- przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól, curry, majeranek
- 1 marchewka (lub dwie małe)
- pół bakłażana
- pół ogórka
- 1 pomidor
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk
- sos sojowy
- oliwa lub olej
przygotowanie
- Ryż gotujemy – dodajemy do niego przyprawy i zalewamy wodą. Następnie gotujemy do wchłonięcia wody i przykrywamy.
- Pokrojoną cebulę podsmażamy z posiekanym czosnkiem na oliwie lub oleju.
- Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę oraz około 100 – 150 ml wody.
- Kiedy marchewka będzie już miękka dodajemy resztę pokrojonych drobno warzyw (bakłażan, pomidor, ogórek, kukurydza). Całość co jakiś czas mieszamy i odpowiednio doprawiamy.
- Kiedy bakłażan będzie już miękki do warzyw dodajemy ryż. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, ewentualnie doprawiamy. Możemy udekorować świeżymi ziołami.


1 komentarzy
Latem to moje ulubione danie 🙂 W upały nie chce mi się za dużo kombinować, więc zarówno ryż jak i warzywa wrzucam do wolnowaru ariete i już 🙂