Artykuł sponsorowany
Łódź cieszy się bardzo dużą popularnością wśród turystów, których fascynują dzieje miasta oraz czekające na jego terenie zabytki techniki. Łódź zachwyca dawnymi fabrykami przemienionymi w muzea lub galerie handlowe, okazałymi pałacami wielkich przemysłowców oraz robotniczymi osiedlami. Nie brak tu również wspaniałych parków oraz malowniczych zakątków. A co z restauracjami? I tu wybór jest ogromny.
1. Restauracja Fatamorgana
Księży Młyn to magiczny skrawek Łodzi, na terenie którego czeka i dawna fabryka, i piękny pałac. Gości przyciąga tu pełen zieleni park oraz atmosfera robotniczego osiedla — jednego z najpiękniejszych w mieście. Zachwycają również tutejsze famuły – domy robotników, które są obecnie turystyczną wizytówką Łodzi. W takim otoczeniu działa Fatamorgana – restauracja znana z pizzy na własnym zakwasie oraz ciekawych zestawów lunchowych. Można tu sięgnąć po burgery (wołowe lub wege), można zamówić steki lub pstrągi. Wielkim powodzeniem cieszą się tu cepeliny z wędzonym twarogiem, frytki łódzkie z tatarem ze śledzia oraz deser Łódzki Żulik, w którym pojawiają się m.in. orzechy nerkowca i krem waniliowy infuzowany cygarem.
2. Restauracja Kolorowanka
Kolorowanka to restauracja na terenie osiedla Retkinia, która świetnie sprawdza się jako miejsce rodzinnych spotkań i uroczystości. To lokal, w którym najmłodsi goście poczują się doskonale, a każdy – bez względu na wiek – odpocznie przy smacznym posiłku. Czeka tu rosół i kremowa pomidorowa, czeka wołowy burger oraz pieczone żeberka. Serowa zapiekanka, makaron ze szpinakiem oraz domowe ciasta, do których można zamówić aromatyczną kawę – oto kolejne powody, dla których warto zajrzeć do Kolorowanki.
3. Restauracja Siekany Mieszany
Siekany Mieszany to jedna z popularniejszych restauracji na ulicy Piotrkowskiej, a jej specjalnością są tatary, m.in. klasyczny i orientalny. W ich gronie wyróżnia się tatar łódzki z babą ziemniaczaną i skwarkami z wiejskiej kiełbasy. Lokal ten docenią również miłośnicy pizzy – szczególnie tej z dość nietypowymi składnikami. Czeka tu zatem klasyczna Margarita, kusi też Kapriczjoza z mozzarellą, pieczarkami i oliwkami. Specjalnością lokalu jest pizza Zalewajka, w której obok białej kiełbasy i marynowanej cebuli pojawia się krem z zalewajki.
4. Len i Bawełna
Na terenie słynnego kompleksu OFF Piotrkowska, w industrialnej przestrzeni, na miłośników dobrego jedzenia czeka restauracja Len i Bawełna. W nowoczesnym wnętrzu, w którym połączono styl industrialny i skandynawski, można zobaczyć zdjęcia wykonane przez Arkadiusza Branickiego, odpocząć przy lampce wina lub aromatycznej kawie, a przede wszystkim zjeść smaczny posiłek. Kremowa zupa ze słodkich ziemniaków i dyni, borowiki smażone na białym winie lub wege tatar – oto przykładowe propozycje na dobry początek. Czekają tu dania rybne i mięsne (przede wszystkim steki), kuszą też włoskie kopytka, podawane z gęstym sosem pomidorowym.
5. Restauracja Stary Rynek 2
Restauracja Stary Rynek 2 to atrakcyjne miejsce dla tych, którzy cenią sobie klimatyczne wnętrza oraz niebanalne dania. W tym lokalu postawiono na kuchnię polską, koncentrując się jednak na okresie międzywojennym. W menu pojawia się zatem kawior i zupa rakowa na pomidorach, polędwica wołowa z sosem rydzowym oraz smażone kopytka z dyni, serwowane z dodatkiem sezonowych warzyw. Na tych, którzy chcą odpocząć przy elegancko podanych deserach, czekają z kolei waniliowe serniki z sorbetami z rabarbaru oraz czekoladowe torciki, podawane z owocami i miętowym sosem.
6. Restauracja Szpulka
Szpulka jest najdłużej działającą restauracją na terenie łódzkiej Manufaktury — galerii handlowej urządzonej na terenie fabryki Izraela Poznańskiego. Kto w postindustrialnym otoczeniu zechce zjeść smaczny posiłek, ten z pewnością doceni szpulkowe menu, w którym pojawiają się i śniadania, i lunche, i dania idealne na późny wieczór. Co można tu zjeść? Na śniadanie można wybrać jajka lub wytrawne gofry, na późniejszy posiłek burgera z boczniakami lub zalewajkę z grzybami. Wielu miłośników ma serwowany w Szpulce ramen, choć i dania typu bowl cieszą się sporym zainteresowaniem. Wśród dań głównych wyróżnia się Szpulka po Alpejsku – danie ze smażonymi polędwiczkami wołowymi, podawanymi ze śmietankowym sosie na bazie wina. Wielkim plusem jest tu również menu dla dzieci, które mogą sięgnąć po słodką bułeczkę bao lub burgera z grillowanym kurczakiem.
7. Powidok bistro by Stacja Zero
Na Placu Wolności czeka na gości Powidok bistro by Stacja Zero – miejsce, w którym można zjeść dania sezonowe, mięsne i wegetariańskie. Można też sięgnąć po autorskie dania, które przygotował Kamil Skrok – szef kuchni, który może się pochwalić nie tylko doświadczeniem, ale i kreatywnością. To dzięki niemu co miesiąc w bistro czeka nowe menu, w którym mogą pojawić się m.in. przekąski z pieczywem własnego wypieku, chrupiące grzanki i sałaty z dodatkiem sezonowych warzyw. Maślana bułka z zapiekanym serem, sałatka z kaszy orkiszowej z warzywami lub pierś z kaczki z puree z pieczonego ziemniaka – oto kolejne propozycje na smaczny i zdrowy posiłek w samym centrum Łodzi.
8. Piwnica Łódzka
W centrum miasta, w pobliżu Parku im. Henryka Sienkiewicza, znajduje się Piwnica Łódzka – elegancka restauracja, w której postawiono na dania kuchni polskiej. Jasna sala i minimalistyczny wystrój, kameralna atmosfera i profesjonalna obsługa – oto cechy, dzięki którym lokal ten zajmuje wysoką pozycję na liście łódzkich restauracji. Można tu zjeść czarninę z łazankami lub tradycyjną łódzką zalewajkę, można ziemniaczane kluseczki w sosie lub pierogi. Wśród dań głównych wyróżniają się żeberka, można też sięgnąć po kacze udko z knedlami.
A zatem do jakiej restaruacji w Łodzi się wybierzesz ?