Kokosowe ciasto bez pieczenia z Raffaello to przepis na szybkie ciasto z mlekiem w proszku. Ten deser ma niezapomniany smak!
Ciasto Raffaello polecam przygotować jako deser na imprezę, urodziny lub jako ciasto do niedzielnej kawy.
Jak zrobić kokosowe ciasto z Raffaello?
Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane. Wystarczy, że na spodzie ułożysz herbatniki przełożone Nutellą, a następnie należy przygotować mleczny krem z mlekiem w proszku.
Ciasto składa się z następujących warstw:
- herbatniki
- krem czekoladowy (Nutella)
- herbatniki
- krem z mlekiem w proszku
- Raffaello
- wiórki kokosowe
Po przygotowaniu ciasto należy odstawić do zastygnięcia. Polecam przechowywać je w temperaturze pokojowej, bo w lodówce może stać się zbyt twarde. Możesz również przechowywać ciasto w lodówce, jednak przed podaniem wyciągnij je godzinę wcześniej z lodówki.
Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na ciasta z kokosem:


PRZEPIS – SZYBKIE CIASTO Z MLEKIEM W PROSZKU

składniki
Składniki na spód do ciasta z Raffaello:
- około 200 g herbatników
- 120 g kremu czekoladowego typu Nutella
Składniki na krem z mlekiem w proszku:
- 350 ml mleka
- 130 g cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 200 g masła
- 500 g mleka w proszku
- 200 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 16 szt. Raffaello
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić spód ciasta?
Na spodzie kwadratowej formy ułóż połowę herbatników. Posmaruj je kremem czekoladowym, a na kremie ułóż drugą warstwę herbatników.
Jak zrobić krem z mlekiem w proszku?
Mleko zagotuj, a następnie wymieszaj z cukrem do rozpuszczenia. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Masło wyciągnij z lodówki.
Kiedy mleko wystygnie, masło utrzyj na jasną, puszystą masę. Do masła dodaj mleko, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe (dodaj wszystkie składniki na raz) i całość wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż ją na spód z herbatników i wyrównaj.
Na wierzchu ułóż 16 sztuk Raffaello – w równych odstępach, czyli w 4 rzędach po 4 czekoladki. Raffaello dociśnij do spodu ciasta. Wierzch możesz jeszcze posypać wiórkami kokosowymi. Całość odstaw do zastygnięcia.
Ciasto możesz przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce, jednak ciasto przechowywane w lodówce będzie dość twarde (po wyciągnięciu z lodówki po godzinie przyjmie idealną konsystencję).
Sprawdź przepisy na inne ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych





