Klasyczne racuchy drożdżowe kładzione łyżką z dodatkiem budyniu! Racuchy wychodzą puszyste, delikatne i świetnie się smażą. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, podane z cukrem pudrem.
Jak usmażyć puszyste racuchy drożdżowe?
Aby zrobić puszyste racuchy drożdżowe, po pierwsze kluczowe jest dobre wyrobienie i wyrośnięcie ciasta, a także użycie świeżych drożdży dobrej jakości. Ciasto po wyrobieniu należy odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz – racuchy polecam smażyć na maśle klarowanym. Tłuszczu nie musi być dużo, wystarczy 1-2 łyżki. Podczas smażenia należy dokładać tłuszczu.
Ciasto drożdżowe wykładamy na rozgrzany tłuszcz wilgotną łyżką, aby ciasto nie przylepiało się do łyżki. Ciasto na patelni należy delikatnie rozsmarować, tworząc placuszki. Racuchy smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Ważne jest, aby dobrać odpowiednią moc palnika, aby racuchy nie smażyły się zbyt szybko, ale też aby ogień nie był zbyt mały.
Z czym podać racuchy?
Racuchy drożdżowe najlepiej smakują z cukrem pudrem. Możesz podać je również z dżemem, świeżymi owocami, czy sosem owocowym, jogurtem naturalnym, a nawet z bitą śmietaną!


Przepis na racuchy drożdżowe kładzione łyżką
Zobacz również inne przepisy na drożdżowe ciasta i desery:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


