Ten sernik Kinder Bueno to przepis na kremowy serniczek na kakaowym spodzie, z czekoladkami Kinder, orzechami laskowymi i polewą czekoladową. Sernik sprawdzi się na każdą okazję!
Jak zrobić kakaowy spód do sernika?
Kakaowy spód do sernika przygotujesz z mąki pszennej, masła, kakao, jajka i cukru pudru. Możesz również dodać odrobinę proszku do pieczenia. Ze składników należy zarobić ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i pieczemy 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na tak przygotowany spód wykładamy masę serową i całość pieczemy zgodnie z przepisem. Dokładny przepis na kakaowy spód do sernika znajdziesz poniżej.
Jakiego twarogu użyć do tego sernika?
Do sernika Kinder Bueno polecam użyć półtłustego lub tłustego twarogu. Twaróg powinien być trzykrotnie zmielony – możesz kupić już trzykrotnie zmielony twaróg lub zmielić go samodzielnie (w maszynce do mielenia). Pamiętaj, że dobry twaróg to kluczowy element pysznego sernika.
Ile czasu piec sernik Kinder Bueno?
Sernik należy piec przez 1 godzinę w 170 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu zostaw sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 30 minut. Po 30 minutach uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku jeszcze przez 30 minut, a nawet do całkowitego wystudzenia.
Tutaj znajdziesz porady o tym co zrobić, aby sernik nie opadł – https://viagusto.pl/co-zrobic-zeby-sernik-nie-opadl/
Przepis na sernik Kinder Bueno
Zobacz również inne przepisy na proste serniki:
- sernik Pychotka z dżemem
- przepis na sernik Izaura
- tradycyjny sernik krakowski
- sernik pieczony w kąpieli wodnej
- sernik z jabłkami i kruszonką