Desery bez pieczenia są tymi, przy których nie musimy się martwić czy ciasto urośnie, a także nie musimy czekać, aby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik. Orzechowe ciasto, które chcę Wam dzisiaj pokazać ma wiele zalet – jest bez pieczenia, jego przygotowanie zajmuje nam jedynie nieco ponad pół godziny, jest odpowiednie dla bezglutenowców i wegan. Jedynym minusem jest fakt, że zawiera cukier – lecz można go zastąpić innymi słodzikami, jeśli nie używacie cukru. Ciasto jest idealne dla osób ćwiczących, które to potrzebują sporo kalorii i energii. Jednak na pewno każdy skusi się na to cudo! 🙂
Produkty, z których skorzystałam, tworząc przepis pochodzą ze sklepu BioIndygo. W wielu sklepach produkty takie jak daktyle, czy olej kokosowy są bardzo drogie, jednak w ofercie sklepu BioIndygo znajdziecie konkurencyjne ceny, nie tracąc przy tym na jakości produktów. Zapraszam do obejrzenia przepisu oraz skorzystania z oferty sklepu BioIndygo 🙂

składniki
Składniki – spód:
- 150 g płatków jaglanych (BioIndygo)
- 200 g daktyli (BioIndygo)
- 50 g oleju kokosowego (BioIndygo)
Składniki – krem:
- 120 g płatków jaglanych (BioIndygo)
- 170 g masła orzechowego (BioIndygo)
- 500 ml wody
- 50 g cukru
- 1 budyń (jeśli Twoje ciasto ma być bezglutenowe, użyj bezglutenowego)
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- kilka łyżek masła orzechowego (BioIndygo)
- kilka łyżek brązowego cukru
przygotowanie
- Aby przygotować spód daktyle zalej gorącą wodą. Po 15 minutach odsącz je i połącz z płatkami jaglanymi oraz roztopionym olejem kokosowym. Ze składników tych wyrób ciasto. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub ręki. Powstałą masę wyłóż na spód formy.
- Składniki na krem daj do garnka, a następnie dokładnie zblenduj na gładką masę. Teraz całość podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając. Gotowy krem wyłóż na spód ciasta.
- Wierzch ciasta posmaruj masłem orzechowym, a następnie posyp brązowym cukrem. Ciasto schłodź przed podaniem.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba
- Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki
- Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea!
- Jak wybrać zasłony do pokoju?
- Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono