Przepis na pyszne ciasto przekładane! To dwukolorowy biszkopt przełożony masą budyniową oraz czekoladową chrupką, polane białą czekoladą. Ciasto pięknie się prezentuje, a wszystkie smaki idealnie się łączą! To ciasto sprawdzi się na niedzielę, na imieniny, a także na Święta.
Jakie ciasto upiec na niedzielę, na imprezę lub na Święta?
Najlepiej sprawdzi się ciasto, które nie wymaga dużo pracy, a wygląda przyciągająco i przede wszystkim jest pyszne! Oprócz standardowej szarlotki, brownie lub sernika sprawdzą się również ciasta biszkoptowe przekładane kremem budyniowym. Przepis na takie ciasto znajdziesz poniżej. Dodatkowo ciasto wzbogacone jest czekoladową chrupką.
Jak zrobić dwukolorowy biszkopt?
Przygotowanie dwukolorowego biszkoptu rozpoczynamy standardowo, czyli od ubicia białek ze szczyptą soli. Następnie małymi partiami dodajemy kolejno cukier, żółtka i mąkę. Możesz również dodać olej. Na koniec gotową masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao. Polecam również dodać jedną łyżkę mleka na każdą z łyżek kakao – dzięki temu ciasto nie będzie zbyt gęste.
Jakim kremem przełożyć ciasto?
Ciasto przekładane możesz przełożyć różnymi kremami! Najbardziej znane i najczęściej używane są te na bazie budyniu, masła, a także bitej śmietany i mascarpone.
Jak zrobić chrupkę do przełożenia ciasta lub tortu?
Czekoladową chrupkę, która doda smaku i chrupkości przygotujesz na różne sposoby. Najbardziej lubię chrupkę, którą robi się, mieszając roztopioną czekoladę (mleczną, gorzką lub białą) z chrupkami kukurydzianymi i płatkami migdałowymi.
Czym udekorować ciasto lub tort?
Ciasta i torty można udekorować na wiele sposobów. Najprostsze jest oprószenie wierzchu ciasta cukrem pudrem lub użycie polewy czekoladowej. Możemy również skorzystać z roztopionej czekolady – gorzkiej, mlecznej, a także białej! Pięknie wygląda też posypanie startą czekoladą lub np. wiórkami kokosowymi i innymi bakaliami.
Przepis na pyszne ciasto przekładane

składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 2 łyżki oleju
- 160 g mąki (użyłam krupczatki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Chrupka:
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g płatków kukurydzianych
- 100 g mlecznej czekolady
- 10 g masła
Krem:
- 400 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
- poncz – 100 ml wody, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny
- polewa – 80 g białej czekolady i 30 g śmietanki 30%
przygotowanie
Wykonanie biszkoptu:
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Następnie do masy dodawaj po jednej łyżce oleju.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Masę podziel na dwie części i do jednej dodaj po łyżce mleka oraz kakao, cały czas mieszając.
- Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu biszkopt równo wyrośnie i nie będzie kurczył się po bokach. Proporcje są podane na formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz zrobić ciasto na dużą blachę, pomnóż składniki 1,5 raza.
- Gotową masę wylej do formy, na przemian wylewając jasną i ciemną masę. Możesz wykładać ciasto na przemian na środek formy, aby utworzyć “zebrę” lub utworzyć nieregularne wzroki, wylewając masę na przemian w różne miejsca blachy.
- Biszkopt piecz 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
Wykonanie chrupki:
- Płatki migdałowe i kukurydziane lekko rozdrobnij – malakserem lub posiekaj je nożem, aby uzyskać mniejsze kawałki. Jednak nie rozdrabniaj ich na mąkę – powinieneś uzyskać kawałki o wielkości połówki płatka migdałowego.
- Czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z rozdrobnionymi płatkami migdałowymi i kukurydzianymi. Gotową masę przełóż do formy 24×24 cm i wyrównaj, wylepiając dokładnie dno formy. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby chrupka stwardniała.
Wykonanie masy:
- 250 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj pozostałe 150 ml mleka wymieszanego z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Całość mieszaj do momentu zagotowania.
- Do gorącego budyniu daj masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość miksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
- Do masy możesz również dodać łyżkę alkoholu.
- Gotową masę odstaw do wystudzenia. Odczekaj, aż masa wystygnie, zanim będziesz przekładać ciasto, aby chrupka nie zmiękła od ciepłego kremu.
Przełożenie ciasta:
- Biszkopt przekrój na pół, tworząc dwa blaty ciasta. Każdy z blatów naponczuj wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Dolny blat ciasta ułóż w rancie do ciasta lub formie. Wyłóż połowę wystudzonego kremu budyniowego. Rozsmaruj równomiernie, a na krem delikatnie daj chrupkę. Dociśnij ją lekko do kremu. Na chrupkę wyłóż pozostałą część kremu. Rozsmaruj i przyłóż drugim blatem ciasta.
- Wierzch ciasta polej białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki 30%. Polewę z białej czekolady możesz jeszcze posypać startą czekoladą mleczną lub gorzką.
Sprawdź inne przepisy na inne ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi




