Przepis na pyszne ciasto przekładane! To dwukolorowy biszkopt przełożony masą budyniową oraz czekoladową chrupką, polane białą czekoladą. Ciasto pięknie się prezentuje, a wszystkie smaki idealnie się łączą! To ciasto sprawdzi się na niedzielę, na imieniny, a także na Święta.
Jakie ciasto upiec na niedzielę, na imprezę lub na Święta?
Najlepiej sprawdzi się ciasto, które nie wymaga dużo pracy, a wygląda przyciągająco i przede wszystkim jest pyszne! Oprócz standardowej szarlotki, brownie lub sernika sprawdzą się również ciasta biszkoptowe przekładane kremem budyniowym. Przepis na takie ciasto znajdziesz poniżej. Dodatkowo ciasto wzbogacone jest czekoladową chrupką.
Jak zrobić dwukolorowy biszkopt?
Przygotowanie dwukolorowego biszkoptu rozpoczynamy standardowo, czyli od ubicia białek ze szczyptą soli. Następnie małymi partiami dodajemy kolejno cukier, żółtka i mąkę. Możesz również dodać olej. Na koniec gotową masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao. Polecam również dodać jedną łyżkę mleka na każdą z łyżek kakao – dzięki temu ciasto nie będzie zbyt gęste.
Jakim kremem przełożyć ciasto?
Ciasto przekładane możesz przełożyć różnymi kremami! Najbardziej znane i najczęściej używane są te na bazie budyniu, masła, a także bitej śmietany i mascarpone.
Jak zrobić chrupkę do przełożenia ciasta lub tortu?
Czekoladową chrupkę, która doda smaku i chrupkości przygotujesz na różne sposoby. Najbardziej lubię chrupkę, którą robi się, mieszając roztopioną czekoladę (mleczną, gorzką lub białą) z chrupkami kukurydzianymi i płatkami migdałowymi.
Czym udekorować ciasto lub tort?
Ciasta i torty można udekorować na wiele sposobów. Najprostsze jest oprószenie wierzchu ciasta cukrem pudrem lub użycie polewy czekoladowej. Możemy również skorzystać z roztopionej czekolady – gorzkiej, mlecznej, a także białej! Pięknie wygląda też posypanie startą czekoladą lub np. wiórkami kokosowymi i innymi bakaliami.
Przepis na pyszne ciasto przekładane
Sprawdź inne przepisy na inne ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Catering dietetyczny vs. domowa kuchnia. Która opcja lepiej służy Twojemu zdrowiu?
- Przepis na frytki w panierce
- Kokosowa tarta na kakaowym spodzie
- Sernik Pani Walewska (sernik Pychotka)
- Kotlety siekane z pieczarkami i serem (bez mięsa)
- Sałatka z camembertem i żurawiną z orzechami włoskimi