To proste i pyszne ciasto bez pieczenia składa się z kilku warstw, które harmonijnie łączą się w jeden nieziemski deser! Spód z kremem czekoladowym, warstwa owocowa i delikatny krem budyniowy z mascarpone to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.
Z jakich warstw składa się ciasto?
To pyszne ciasto bez pieczenia składa się z następujących warstw:
- spód z sucharków i Nutelli,
- mus owocowy z galaretką,
- krem budyniowy jak do kremówki,
- cienka warstwa mascarpone,
- pokruszone beziki.
Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej.
Jakie inne owoce można użyć do ciasta?
Ciasto przygotowałam z dodatkiem borówek i malin, ale możesz użyć jednego rodzaju owoców lub innych, np.:
- truskawki,
- jeżyny,
- brzoskwinie,
- śliwki,
- ananas z puszki.
Przygotowanie tego ciasta jest stosunkowo proste, nie wymaga pieczenia, ani innych skomplikowanych technik cukierniczych. Wystarczy przygotować składniki, odpowiednio je połączyć i schłodzić. Dodatkowo, możliwość eksperymentowania z różnymi rodzajami owoców umożliwia dostosowanie ciasta do własnych gustów.
To ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki jest doskonałym deserem na letnie przyjęcia, rodzinne spotkania czy po prostu jako słodka uczta dla naszych bliskich. Jego bogactwo smakowe, harmonijne połączenie składników i apetyczny wygląd sprawiają, że trudno mu się oprzeć!

PRZEPIS – pyszne ciasto bez pieczenia

składniki
Spód:
- 225 g sucharków
- 350 g kremu czekoladowego (np. Nutelli)
Warstwa owocowa:
- 700 g owoców (użyłam 400 g borówek i 300 g malin – możesz również dodać np. truskawki lub użyć jednego typu owoców)
- 3 galaretki (użyłam jedną galaretkę cytrynową, jedną malinową i jedną truskawkową)
- 200 ml wody
Warstwa budyniowa:
- 6 jajek
- 200 g mąki
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 750 ml mleka
- 150 g masła
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone
- 100 g bezików
przygotowanie
Jak zrobić prosty spód do ciasta bez pieczenia?
- Sucharki zmiel za pomocą malaksera lub w maszynce do mielenia mięsa. Następnie wymieszaj je z kremem czekoladowym. Tak powstałym kremem wylep spód dużej formy.
Jak zrobić owoce z galaretką do ciasta?
- Owoce zblenduj. Możesz użyć mrożonych owoców – wtedy rozmroź je wcześniej.
- Wodę zagotuj i wymieszaj z trzema galaretkami. Rozpuszczone galaretki wymieszaj ze zblendowanymi owocami. Kiedy całość zacznie tężeć, wylej na wcześniej przygotowany spód. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Jak zrobić gotowany krem budyniowy do ciasta?
- Jajka wymieszaj dokładnie z mąką pszenną, cukrem i cukrem waniliowym.
- Mleko zagotuj z dodatkiem masła. Następnie dodaj jajka z mąką i cukrem.
- Całość mieszaj cały czas i od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez minutę, mieszając. Krem polecam mieszać za pomocą miksera. Gotowy krem odstaw, aby ostygł, ale zbyt nie zgęstniał. Poczekaj około 20-30 minut. W międzyczasie wymieszaj krem i sprawdź czy już jest letni.
- Letni krem wyłóż na owocową warstwę. Rozsmaruj i odstaw do lodówki do wystygnięcia.
Wykończenie ciasta:
- Wystygnięty krem budyniowy posmaruj mascarpone.
- Wierzch posyp pokruszonymi bezami.
Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/bez-pieczenia/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz



