Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryDESER Z BORÓWKAMI – deser Puszysta Jagodzianka

DESER Z BORÓWKAMI – deser Puszysta Jagodzianka

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
puszysty deser z borówkami w słoiczku

Ranking produktów marki La Rochere zainspirował mnie do stworzenia tego deserku z borówkami. Deser podałam w słoiczku deserowym z kolekcji Delice.

Przepis ten nazwałam deserem „Puszysta Jagodzianka” – dzięki połączeniu borówkowego kremu i cytrynowego lukru deserek przypomina smakiem uwielbiane przez większość jagodzianki!

Przepis jest bardzo prosty – przygotujesz go w kilka chwil. Sprawdzi się jako deser po obiedzie, a także dodatek do kawy ze znajomymi lub rodziną.

Z czego składa się ten borówkowy deser?

  • spód z sucharków i kakao
  • puszysty krem borówkowy z bitą śmietaną
  • borówki
  • cytrynowy lukier

Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Sprawdź również inne przepisy na desery w pucharkach z owocami:


PRZEPIS na deser z borówkami

puszysty deser z borówkami w słoiczku

Borówkowy deser - Puszysta Jagodzianka

Drukuj
Proporcje na: 2 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 18 głos/y )

składniki

składniki na 2 duże słoiczki deserowe Delice 270 ml marki La Rochere - słoiczki znajdziesz w sklepie e-kuchcikowo.pl

Składniki na spód deserków:
  • 25 g sucharków lub herbatników
  • 1 łyżeczka kakao

 

Składniki na puszysty mus borówkowy:
  • 60 g śmietanki 30% lub 36%
  • 120 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 35 g mascarpone
  • 15 g cukru pudru

 

Składniki na cytrynowy lukier:
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Dodatkowo przygotuj również:
  • garść borówek lub jagód oraz 2 sucharki lub herbatniki na wierzch deserków

przygotowanie

Jak przygotować spód jagodowych deserków?

Sucharki lub herbatniki pokrusz lub zmiel w malakserze. Wymieszaj z kakao i rozłóż na spodzie dwóch dużych słoiczków deserowych (użyłam słoiczki o pojemności 270 ml marki La Rochere).  

Jak przygotować mus borówkowy?

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Borówki lub jagody zblenduj na mus, a następnie dodawaj go po łyżce do ubitej na sztywno śmietany, cały czas ubijając. Teraz dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj cukier puder. Tak przygotowany mus wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj.

Jak udekorować deserki z borówkami?

Na wierzch każdego deserków połóż lub wbij przełamane sucharki (lub herbatniki). Posyp borówkami. Na koniec przygotuj lukier - 3 łyżki cukru pudru wymieszaj z łyżeczką soku z cytryny. Gotowym lukrem polej wierzch deserków. Gotowe!

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy


prosty deser z borówkami i lukrem
przepis na deser z borówkami w słoiczkach

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

1 komentarzy

Deser z mango w pucharku - Via Gusto 13 lipca 2023 - 17:47

[…] […]

Odpowiedz

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.