Ranking produktów marki La Rochere zainspirował mnie do stworzenia tego deserku z borówkami. Deser podałam w słoiczku deserowym z kolekcji Delice.
Przepis ten nazwałam deserem “Puszysta Jagodzianka” – dzięki połączeniu borówkowego kremu i cytrynowego lukru deserek przypomina smakiem uwielbiane przez większość jagodzianki!
Przepis jest bardzo prosty – przygotujesz go w kilka chwil. Sprawdzi się jako deser po obiedzie, a także dodatek do kawy ze znajomymi lub rodziną.
Z czego składa się ten borówkowy deser?
- spód z sucharków i kakao
- puszysty krem borówkowy z bitą śmietaną
- borówki
- cytrynowy lukier
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na desery w pucharkach z owocami:


PRZEPIS na deser z borówkami

składniki
składniki na 2 duże słoiczki deserowe Delice 270 ml marki La Rochere – słoiczki znajdziesz w sklepie e-kuchcikowo.pl
Składniki na spód deserków:
- 25 g sucharków lub herbatników
- 1 łyżeczka kakao
Składniki na puszysty mus borówkowy:
- 60 g śmietanki 30% lub 36%
- 120 g borówek amerykańskich lub jagód
- 35 g mascarpone
- 15 g cukru pudru
Składniki na cytrynowy lukier:
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo przygotuj również:
- garść borówek lub jagód oraz 2 sucharki lub herbatniki na wierzch deserków
przygotowanie
Jak przygotować spód jagodowych deserków?
Sucharki lub herbatniki pokrusz lub zmiel w malakserze. Wymieszaj z kakao i rozłóż na spodzie dwóch dużych słoiczków deserowych (użyłam słoiczki o pojemności 270 ml marki La Rochere).
Jak przygotować mus borówkowy?
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Borówki lub jagody zblenduj na mus, a następnie dodawaj go po łyżce do ubitej na sztywno śmietany, cały czas ubijając. Teraz dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj cukier puder. Tak przygotowany mus wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj.
Jak udekorować deserki z borówkami?
Na wierzch każdego deserków połóż lub wbij przełamane sucharki (lub herbatniki). Posyp borówkami. Na koniec przygotuj lukier – 3 łyżki cukru pudru wymieszaj z łyżeczką soku z cytryny. Gotowym lukrem polej wierzch deserków. Gotowe!
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych




Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.
1 komentarzy
[…] […]