Przepis na aromatyczne i puszyste cynamonki na suchych drożdżach. Idealne na śniadanie, podwieczorek, czy deser. Cynamonowe nadzienie, mięciutkie ciasto drożdżowe i lukier – całość sprawia, że ciężko im się oprzeć.
Jak robi się cynamonki na suchych drożdżach?
Ciasto do cynamonek na suchych drożdżach robi się dokładnie tak, jak standardowe ciasto drożdżowe. Dzięki użyciu suchych drożdży nie musimy robić zaczynu. Drożdże od razu mieszamy z wszystkimi innymi składnikami, a następnie ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Wyrobione ciasto powinno wyrastać przykryte ściereczką przez 1,5 godziny. Następnie formujemy cynamonki, układamy je w formie i ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Jak zrobić nadzienie do cynamonek?
Nadzienie do cynamonek składa się z masła, cynamonu i cukru – brązowego i białego. Rozwałkowane ciasto drożdżowe najpierw smaruje się masłem w temperaturze pokojowej, a następnie posypuje się cynamonem, cukrem brązowym i cukrem białym.
Ile czasu i w jakiej temperaturze piecze się cynamonki?
Cynamonki piecze się w 170°C przez około 25 minut. Wtedy wychodzą miękkie i wilgotne, a nie są przesuszone.


Przepis na cynamonki na suchych drożdżach
Zobacz również inne przepisy na drożdżówki:
- bułeczki drożdżowe z kruszonką
- truskawkowe rollsy
- drożdżówki z makiem
- pełnoziarniste drożdżówki z serem i owocami
- zawijane drożdżówki z jeżynami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

