Pulpety nie muszą składać się z mięsa! Te z kaszy jaglanej mogą z nimi konkurować. Pulpety gotowane w sosie cukiniowo-koperkowym to idealny pomysł na obiad. Sos nie jest zagęszczany, ale ma świetną konsystencję dzięki cukinii – mimo to smakuje jak znany sos koperkowy i cukinia nie jest bardzo wyczuwalna. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

składniki
Pulpety:
- 200 g kaszy jaglanej + 500 ml gorącej wody do ugotowania kaszy
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml gorącej wody
- przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka)
Sos:
- ok. 800 g obranej cukinii (2 duże cukinie)
- 400 ml wody
- 3 łyżki koperku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, tymianek, sos sojowy
przygotowanie
- Kaszę jaglaną opłucz, a następnie daj do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj też startą na tarce marchewkę oraz sól, curry i majeranek. Kaszę z marchewką gotuj do czasu wsiąknięcia wody (około 10 minut), a następnie przykryj i odstaw na co najmniej 20 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem soli. Ja dodaję również trochę sosu chilli.
- Siemię lniane zalej gorącą wodą i wymieszaj. Odstaw na około 10 minut.
- Do kaszy dodaj cebulę oraz siemię, całość wymieszaj i dopraw. Z powstałej masy uformuj pulpety.
- Aby przygotować sos cukinię obierz ze skórki (jeśli jest miękka możesz ją zostawić). Następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki i daj do garnka. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem do zmięknięcia cukinii. Teraz całość zblenduj i dodaj koperek oraz dopraw.
- Powstały sos gotuj na małym ogniu i daj do niego pulpety. Całość gotuj przez około 20 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotowe! ?
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!