Delikatne pulpety z bakłażana. Pulpety są zwarte, ale miękkie i wilgotne. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, ale sprawdzą się z każdym innym 🙂


składniki
- 1 bakłażan średniej wielkości
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 g bułki tartej (8 łyżek)
- 20 g płatków drożdżowych (4 łyżki)
- 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- ¼ łyżeczki soli
- pieprz
przygotowanie
- Na patelni rozgrzej oliwę i delikatnie zeszklij na niej posiekaną cebulę i przetarty czosnek.
- Bakłażana obierz i pokrój w kostkę. Dodaj go do cebuli i czosnku. Podsmażaj przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
- Całość zostaw do wystudzenia, a następnie zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj pulpety. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz do zarumienienia (ok. 25 minut).
- Po upieczeniu możesz zanurzyć je w ulubionym sosie i jeszcze chwilę pogotować.
Sprawdź inne przepisy na bezmięsne dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).


