Strona główna PrzepisyRodzaj daniaPrzekąskiPrzystawka z pastą jajeczną i warzywami

Przystawka z pastą jajeczną i warzywami

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Przystawka z pastą jajeczną i warzywami

Prosta w przygotowaniu i przepyszna przystawka z pastą jajeczną, krakersami i warzywami to doskonały przepis na każdą okazję! Sprawdzi się na imprezę, na Sylwestra, a także na Wielkanoc.

W czym zrobić przystawkę z pastą jajeczną?

Przystawki możesz podać w małych szklankach, słoiczkach lub pojemniczkach. Ja użyłam plastikowych pojemniczków na deserki o pojemności 160 ml. Takie kubeczki można znaleźć np. na Allegro lub Amazon.

Kiedy przygotować przystawkę?

Tę przystawkę z pastą jajeczną polecam przygotować tuż przed podaniem, aby krakersy pozostały chrupiące, a warzywa były świeże. Jednak samą pastę jajeczną możesz zrobić wcześniej i przechowywać ją w lodówce.



Przepis – przystawka z pastą jajeczną

Ile kalorii ma porcja przystawki z pastą jajeczną?

Z podanych proporcji otrzymasz 8 porcji przystawki z pastą jajeczną z warzywami. Jedna porcja ma:

  • kalorie – 202 kcal
  • węglowodany – 6 g
  • białko – 6,5 g
  • tłuszcze – 17 g
Przystawka z pastą jajeczną i warzywami

Przystawka z pastą jajeczną i warzywami

Drukuj
Proporcje na: 8 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 4 głos/y )

składniki

  • 40 g krakersów solonych (8 sztuk)
  • 6 jajek
  • 100 g majonezu
  • 80 g śmietany 18% (kwaśnej) lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 8 rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe
  • szczypiorek

przygotowanie

  1. Przygotuj 8 kubeczków do deserków lub małych szklanek - ja użyłam kubeczków o pojemności 160 ml.
  2. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia. Wystudzone jajka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do jajek dodaj 100 g majonezu i 80 g kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego). Dopraw solą i pieprzem.
  3. Krakersy pokrusz i wyłóż na spód każdego z kubeczków.
  4. Jako drugą warstwę wyłóż pastę jajeczną - możesz to zrobić za pomocą małej łyżeczki lub rękawa cukierniczego.
  5. Rzodkiewki pokrój w drobną kostkę i wyłóż jako kolejną warstwę deserków.
  6. Ogórki gruntowe obierz i pokrój w drobną kostkę. Wyłóż na wierzch deserków.
  7. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na przystawki na zimno


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.