Prosta w przygotowaniu i przepyszna przystawka z pastą jajeczną, krakersami i warzywami to doskonały przepis na każdą okazję! Sprawdzi się na imprezę, na Sylwestra, a także na Wielkanoc.
Spis treści:
W czym zrobić przystawkę z pastą jajeczną?
Przystawki możesz podać w małych szklankach, słoiczkach lub pojemniczkach. Ja użyłam plastikowych pojemniczków na deserki o pojemności 160 ml. Takie kubeczki można znaleźć np. na Allegro lub Amazon.
Kiedy przygotować przystawkę?
Tę przystawkę z pastą jajeczną polecam przygotować tuż przed podaniem, aby krakersy pozostały chrupiące, a warzywa były świeże. Jednak samą pastę jajeczną możesz zrobić wcześniej i przechowywać ją w lodówce.


Przepis – przystawka z pastą jajeczną
Ile kalorii ma porcja przystawki z pastą jajeczną?
Z podanych proporcji otrzymasz 8 porcji przystawki z pastą jajeczną z warzywami. Jedna porcja ma:
- kalorie – 202 kcal
- węglowodany – 6 g
- białko – 6,5 g
- tłuszcze – 17 g
składniki
- 40 g krakersów solonych (8 sztuk)
- 6 jajek
- 100 g majonezu
- 80 g śmietany 18% (kwaśnej) lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 8 rzodkiewek
- 2 ogórki gruntowe
- szczypiorek
przygotowanie
- Przygotuj 8 kubeczków do deserków lub małych szklanek - ja użyłam kubeczków o pojemności 160 ml.
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia. Wystudzone jajka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do jajek dodaj 100 g majonezu i 80 g kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego). Dopraw solą i pieprzem.
- Krakersy pokrusz i wyłóż na spód każdego z kubeczków.
- Jako drugą warstwę wyłóż pastę jajeczną - możesz to zrobić za pomocą małej łyżeczki lub rękawa cukierniczego.
- Rzodkiewki pokrój w drobną kostkę i wyłóż jako kolejną warstwę deserków.
- Ogórki gruntowe obierz i pokrój w drobną kostkę. Wyłóż na wierzch deserków.
- Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz również inne przepisy na przystawki na zimno
- wytrawne deserki z pesto
- babeczki z ciasta francuskiego z łososiem
- przystawka na krakersach
- sałatka z rukolą i camembertem
- paprykowe roladki z tortilli
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

