Przepis na proste przetwory z owoców do słoików na zimę, czyli owoce w soku własnym! Wystarczą jedynie owoce i cukier. Tak przygotowane owoce możesz wykorzystać do wielu dań – do polania placuszków, do owsianki, do ciast i deserów, a także możesz wyjadać je same!
Jak zrobić owoce w soku własnym do słoików?
Przygotowanie owoców w soku własnym jest bardzo proste! Wystarczy, że owoce wraz z cukrem będziesz podgrzewać w rondelku aż owoce puszczą sok i zmiękną. Następnie całość przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Przepis na przetwory z owoców na zimę
składniki
- 1 kg wybranych owoców (można pomieszać kilka rodzajów – ja w jednym słoiku wymieszałam borówki i śliwki, a w drugim brzoskwinie i śliwki) – najlepiej sprawdzą się:
- maliny
- truskawki
- borówki
- jeżyny
- śliwki
- brzoskwinie
- porzeczki
- 100 g cukru
przygotowanie
- Owoce przełóż do garnka z grubym dnem i wymieszaj z cukrem. Jeśli użyjesz większych owoców – np. śliwek, pokrój je na mniejsze części.
- Całość podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zależnie od owoców podgrzewaj 5-20 minut. Owoce powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się.
- Gotowe owoce jeszcze gorące przełóż do słoika i zakręć. Pasteryzuj 10 minut.
Sprawdź inne przepisy na przetwory – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Warstwowa sałatka z kiełkami i suszonymi pomidorami
- Co to jest puree?
- Co to jest tempeh?
- Cytrynowe ciasto z chałwą bez pieczenia
- Co to jest tahini?
- 10 przepisów na pyszne serniki na Wielkanoc
1 komentarzy
[…] […]