Wpis sponsorowany
Mówi się, że słodkie przetwory są niczym lato zamknięte w słoiku i jest w tym wiele prawdy! Jednak gdy nadchodzi jesień, warto wypełnić domową spiżarnię nie tylko owocowymi słoiczkami, ale także przetworami z warzyw i cudowną klasyką, czyli marynowanymi grzybami. Poznaj pyszne przepisy na domowe weki!
Przetwory na zimę – chluba domowej spiżarni
Wekowanie jest znów modne, a domowe przetwory wracają do łask, a nawet przechodzą transformację: obecnie marynować i kisić możemy niemal wszystko i jedyne co nas może ograniczać, to własna fantazja. Warto docenić zarówno urok domowych przetworów, jak również ich niekwestionowaną przydatność w codziennym gotowaniu. Nie ma nic milszego w mroźny, zimowy wieczór niż słoik dyniowego dżemu podany z ciepłym pieczywem. Wiele osób woli wekowanie, niż zamrażanie żywności, ponieważ jest ono zdecydowanie smaczniejsze, a ponadto przetwory łatwiej przechować – nawet w bardzo małej kuchni łatwiej jest wydzielić szafkę na zimowe zapasy, niż szufladę w zamrażalniku, która nie pomieści tyle zasobów. Jakie przetwory na zimę warto przygotować?
Zimowe przetwory z warzyw, czyli witaminy w słoiku
Do klasyki gatunku, której jednak nie powinno zabraknąć w żadnej poważnej spiżarni, są oczywiście przetwory z ogórków, a zatem przede wszystkim ogórki kiszone i małosolne. Są one bajecznie łatwe w wykonaniu: wystarczy ułożyć nieduże ogórki w słoikach razem z koprem włoskim, czosnkiem oraz liśćmi lub korzeniem chrzanu. Zalewa do nich to 1 łyżka soli na 1 litr wody. Cała trudność polega na odpowiedniej pasteryzacji słoików, aby się nie otworzyły zimą. Swoistą innowacją są ogórki w wersji pikantnej, kiedy to do zalewy dodajemy po prostu papryczkę chili.
Wyjątkowym i wartym polecenia przetworem na zimę jest pindżur, czyli macedoński sos z pieczonej papryki, cebuli i bakłażana, idealny do smarowania pieczywa, jako dodatek do zup, sosów, mięs, naleśników na słono, a także wędlin i serów. Urozmaici każde przyjęcie i rodzinny obiad.
Jednak królową jesiennych przetworów jest dynia. Jej delikatny smak, wyjątkowy aromat i wartości odżywcze docenił już niejeden koneser zawekowanych przysmaków! Okazuje się, że dynię można nie tylko wekować w wersji obiadowej: jest świetna także na słodko, dlatego koniecznie sprawdź 3 genialne przepisy na aromatyczny, wykwintny dyniowy dżem, którym zachwycisz wszystkich gości i domowników: https://uczymyjakslodzic.pl/dzem-z-dyni-na-3-sposoby-przepisy-na-zimowy-przysmak-w-roznych-odslonach/.
Owocowe weki, czyli drobne zimowe radości
Równie chętnie jak warzywa, chowamy w słoiki owoce. Sa osłodą w zimowe wieczory. Do klasyki owocowej pasteryzacji należą dżemy (z truskawek, porzeczek lub wiśni), oraz powidła śliwkowe. Co powiesz jednak na nieoczywiste połączenia, takie jak chutney? To rodzaj musu, który tworzy się ze spójnych smakowo, często przeciwstawnych składników, komponujących się razem w zupełnie nowy, nietypowy smak. Chutney pochodzą z Indii, a do Europy trafiły dzięki Brytyjczykom. Do klasyki gatunku zaliczamy m.in. upojnie słodki gruszkowy chutney z mango i curry. Jak go zrobić? Wystarczy pokrojony miąższ z gruszek połączyć z gotowaną na wolnym ogniu herbatą z cukrem, a po 40 minutach dodać suszone mango oraz żelatynę. Całość przyprawiamy curry i wekujemy! Chutney to doskonały dodatek do potraw z grilla, kiełbasek na gorąco oraz pieczonego kurczaka!
Wykorzystaj sezon na grzyby
Oprócz wekowania owoców i warzyw warto też wykorzystać sezon na grzyby i zamarynować je w occie. Na marynowane grzyby idealnie nadają się borowiki, podgrzybki, opieńki, zielonki, maślaki i kozaki. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub zmieszać kilka gatunków. Zalewa octowa do marynowanych grzybów jest prosta do wykonania: to mieszanka wody i octu w proporcji 4:1 plus przyprawy.
Warto robić samodzielnie przetwory na zimę, ponieważ gdy mamy pieczę nad całym procesem obróbki i przygotowaniem przetworów – dokładnie znamy zawartość słoików, a owoce i warzywa, które do nich trafiają są najlepszej jakości. Tworząc domową spiżarnię, rezygnujemy też ze sztucznych polepszaczy smaku w postaci barwników, aromatów i konserwantów: mogą niekorzystnie wpływać na walory odżywcze produktów.