Artykuł sponsorowany
Kiedy na ulicach zaczynają pojawiać się pierwsze ozdoby, a z głośników coraz częściej lecą świąteczne piosenki, zaczynamy myśleć o upominkach dla najbliższych. A gdyby tak wyrazić swoją miłość, przygotowując coś zdrowego i smacznego? Nasz pomysł to dzielenie się przetworami na zimę i przygotowywanie pysznych i pięknie zapakowanych prezentów DIY.
Przetwory na zimę na święta – o czym warto pamiętać podczas przygotowywania?
Domowe przetwory na zimę mogą być doskonałym upominkiem zarówno dla bliskich osób, jak i dalszych znajomych czy kolegów z pracy. Docenią je nie tylko smakosze, miłośnicy budowania świątecznej atmosfery i własnoręcznie wykonywanych prezentów. Takie samodzielnie zrobione przetwory na prezent świąteczny ucieszą też kogoś, dla kogo najważniejsza jest symbolika podarunku oraz włożona w niego praca.
Przetwory na zimę warto przygotować wcześniej, ponieważ niektóre wymagają czasu, aby mogły w pełni zachwycić smakiem. Oprócz składników potrzebne będą:
- woda filtrowana – jakość wody będzie miała znaczenie przy przygotowywaniu przetworów. Możesz zamontować filtr nakranowy BRITA, który usunie bakterie i zmniejszy ilość metalu i chloru, które mogłyby wpłynąć na smak gotowych przetworów na zimę, lub użyć bardziej powszechnego w naszych domach dzbanka filtrującego BRITA;
- słoiki i butelki – możesz wybrać te o oryginalnym kształcie, dekoracyjne lub ozdobić zwykłe naczynia;
- gumowe uszczelki, klamry, nakrętki – potrzebne do szczelnego zamknięcia przetworów;
- duży garnek – do większej ilości konfitur, kompotów, syropów, gorącej marynaty, ale też późniejszej pasteryzacji;
- lejek – do przelewania przetworów bez rozlewania;
- dekoracje – przydadzą się wstążki i sznurki, tkaniny lub papier kraftowy, świąteczne dodatki, np. przyprawy, gałązki, suszone pomarańcze, etykiety;
- klej na gorąco – potrzebny do przymocowania ozdób.
Przetwory z jabłek na zimę i święta
Jabłko to owoc łatwo dostępny, lubiany przez większość osób i łatwy w obróbce. Przetwory z jabłek na zimę będą pięknie się prezentować. Dodaj do nich przyprawy korzenne i odrobinę słodyczy.
Dżem jabłkowy z cynamonem i wanilią
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 400 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 1 szklanka wody filtrowanej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
- Umieść owoce w dużym garnku, dodaj sok z cytryny, wodę filtrowaną, ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt oraz cukier.
- Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną, a masa zacznie gęstnieć.
- Na koniec dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
Jabłka w syropie
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 litr wody filtrowanej,
- 300 g cukru,
- 2-3 goździki,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 1 laska cynamonu
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem, goździkami, cynamonem i sokiem z cytryny.
- Dodaj jabłka i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce staną się miękkie.
- Przełóż jabłka do wyparzonych słoików, a następnie zalej je gorącym syropem.
- Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.
Przetwory z ogórków na zimę
Ogórki to polski klasyk. Wiele osób ma swoje ulubione przetwory, które mogą stanowić zdrową i pełną smaku przekąskę czy dodatek do obiadu. Dobrze prezentować się będą te z dodatkiem ziół i kolorowych ziarenek pieprzu.
Ogórki w ziołowej marynacie
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych),
- 1 litr wody filtrowanej,
- 200 ml octu 10% lub octu jabłkowego,
- 2 łyżki soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 gałązki świeżego koperku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie umyj i obetnij końcówki. Jeśli są za duże, pokrój je wzdłuż na ćwiartki lub na plastry.
- W garnku połącz wodę filtrowaną, ocet, sól, cukier, gorczycę, pieprz, liście laurowe oraz suszone zioła (tymianek, oregano i zioła prowansalskie).
- Doprowadź całość do wrzenia, mieszając, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
- Gotuj przez kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
- W międzyczasie przygotuj słoiki: dokładnie je umyj i wyparz, a następnie włóż do każdego po kilka ząbków czosnku i gałązki koperku.
- Ułóż ogórki w słoikach, starając się, by były jak najbardziej ściśle poukładane, ale nie zgniecione.
- Po wystudzeniu marynaty zalej nią ogórki w słoikach tak, aby były całkowicie zanurzone w płynie.
- Jeśli ogórki nie są w pełni zanurzone, możesz dodać jeszcze trochę wody filtrowanej z solą, by je przykryć.
- Zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj je w garnku z gorącą wodą przez około 10-15 minut (zależnie od wielkości słoików).
- Po pasteryzacji odstaw słoiki do wystygnięcia w chłodne i ciemne miejsce.
Przetwory na prezent świąteczny – konfitura żurawinowo-pomarańczowa
Jedno z najbardziej świątecznych połączeń, czyli żurawina i pomarańcza z dodatkiem pachnących przypraw. Taka konfitura jeszcze długo przypominać będzie o bożonarodzeniowej atmosferze.
Składniki:
- 500 g świeżej żurawiny (lub mrożonej),
- 2 pomarańcze (skórka i sok),
- 300 g cukru,
- 1-2 łyżki wody filtrowanej (do regulacji konsystencji),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki goździków mielonych,
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego.
Sposób przygotowania:
- Żurawinę i pomarańcze umyj. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok z obu owoców.
- W dużym garnku umieść żurawinę, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Możesz dodać trochę wody filtrowanej, jeśli masa jest zbyt gęsta.
- Doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-30 minut, aż owoce zmiękną, a konfitura zacznie gęstnieć.
- W trakcie gotowania możesz dodać przyprawy.
- Jeśli konfitura jest za rzadka, gotuj ją jeszcze przez kilka minut, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Pamiętaj, że stężeje po wystygnięciu.
- Gdy konfitura osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij garnek z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Upewnij się, że słoiki są szczelnie zamknięte.
- Słoiki pasteryzuj przez 10-15 minut, aby przedłużyć trwałość konfitury.