Grill z oscypkiem to nie tylko doskonała alternatywa dla tradycyjnych grillowanych mięs, ale także świetny sposób na ożywienie smaków i wprowadzenie nowych pomysłów na Twojego grilla. Przygotuj się na wyjątkowe przepisy z oscypkiem na grilla, które rozbudzą Twoje kubki smakowe!
Oscypek, regionalny specjał pochodzący z polskich gór, to ser o niepowtarzalnym smaku, który nadaje się doskonale do grillowania. Jego charakterystyczny wędzony aromat oraz lekko woskowa konsystencja sprawiają, że staje się on idealnym składnikiem do wielu potraw.
Gdzie kupić prawdziwe oscypki?
Nie trzeba jechać do Zakopanego i okolicznych miejsc, aby zakupić prawdziwe oscypki! Oscypki można również zamówić online – osobiście polecam sklep Schronisko Bukowina. To restauracja z Bukowiny Tatrzańskiej, która rozszerzyła swoją działalność o sklep internetowy.
Co do samych produktów – oscypki ze Schroniska Bukowina dotarły do mnie świeże i odpowiednio zapakowane (z wkładem chłodzącym). W sklepie znajdziecie:
- duże oscypki (również z certyfikatem)
- małe oscypki
- korbacze wędzone – https://schroniskobukowina.pl/korbacze-wedzone
Dodatkowo w sklepie można kupić wiele świetnej jakości przetworów, dań w słoikach i innych produktów tworzonych w sercu polskich gór – są to m.in. konfitury, soki, marynowane grzyby, czy też miody (moje serce skradł miód faceliowy – https://schroniskobukowina.pl/miod-faceliowy).
4 PRZEPISY z oscypkiem na grilla
Poniżej znajdziesz pomysły na wykorzystanie oscypka w przepisach na grilla. Oscypek dodaje niezastąpionego smaku i aromatu. Pamiętaj, że nic nie zastąpi prawdziwych oscypków z Tatr! 🙂
Szaszłyki z oscypkiem w miodowej marynacie
Składniki na 4 szaszłyki:
- 4 małe oscypki
- 4 pieczarki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki miodu faceliowego
- 2 łyżki oliwy do smażenia – https://schroniskobukowina.pl/oliwy-do-smazenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Oscypki, umyte lub obrane pieczarki, paprykę i obraną cebulę pokrój w dość duże kawałki.
- Na patyczki do szaszłyków nabij naprzemiennie wszystkie składniki.
- Miód wymieszaj z oliwą do smażenia. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą posmaruj szaszłyki (za pomocą pędzelka silikonowego). Całość polecam odstawić na kilka godzin, aby marynata dała odpowiedni smak składnikom.
- Szaszłyki grilluj przez kilka minut na tacce – aż warzywa będą odpowiednio zgrillowane.
- Szaszłyki możesz również przygotować w piekarniku.
Pieczarki grillowane z pesto i oscypkiem
Składniki na 4 pieczarki:
- 4 duże pieczarki
- 2 łyżki bazyliowego pesto
- 100 g oscypka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki konfitury z żurawiny (do podania)
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj lub obierz, po czym wydrąż z nich trzon.
- Pieczarki posmaruj bazyliowym pesto. Około 1-centymetrowe krążki oscypka ułóż na pieczarkach posmarowanych pesto. Całość polej sosem sojowym.
- Grilluj przez kilka minut na tacce – aż pieczarki będą odpowiednio zgrillowane. Gotowe pieczarki podaj z konfiturą z żurawiny.
- Pieczarki możesz również przygotować w piekarniku.
Warzywa grillowane z korbaczami
Składniki:
- warzywa – np. 1/2 cukinii i 1/2 papryki (można też użyć bakłażana lub szparagów)
- 10-15 szt. wędzonych korbaczy
- 1-2 łyżki oliwy do smażenia
- sól, pieprz
- oregano
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w słupki, a następnie za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj je oliwą do smażenia. Oprósz solą, pieprzem i oregano.
- Każdy ze słupków warzyw owiń wędzonym korbaczem.
- Grilluj przez kilka minut na tacce – aż warzywa będą odpowiednio zgrillowane.
- Warzywa możesz również przygotować w piekarniku.
Grzanki z oscypkiem i rozmarynem
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 60 g oscypka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 1 łyżka rozmarynu (najlepiej świeżego)
- 1 łyżeczka miodu faceliowego
- 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz
- 2 łyżki konfitury z żurawiny (do podania)
Przygotowanie:
- Oscypek zetrzyj na tarce (na dużych oczkach), po czym wymieszaj go z masłem, oliwą, rozmarynem, miodem i czosnkiem. Dopraw pieprzem.
- Kromki chleba tostowego posmaruj przygotowanym oscypkiem. Grilluj kilka minut – aż chleb stanie się chrupiący, a oscypek roztopi się. Podawaj z konfiturą z żurawiny.
- Grzanki możesz również przygotować w piekarniku.
Sprawdź inne przepisy na grilla – https://viagusto.pl/category/przepisy/okazja/grill/
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Korzenne ciastka świąteczne choinki – PRZEPIS
- Kawa gotowana z cynamonem – przepis na aromatyczną kawę
- Idealne ciasto Salceson z jabłkami i cynamonem
- Dobry przepis na ciasto na rurki (z kwaśną śmietaną)
- Łatwy przepis na sernik z makiem z puszki (bez pieczenia)
- Sałatka z tortellini bez majonezu!
Wpis sponsorowany
1 komentarzy
[…] […]