Strona główna PrzepisyDietaWegańskaPrzepisy na 3 zdrowe LunchBoxy | elektryczny LunchBox LB510 NOVEEN – recenzja i test

Przepisy na 3 zdrowe LunchBoxy | elektryczny LunchBox LB510 NOVEEN – recenzja i test

podpis: Materiał Partnera
2 min (czas czytania)

Autor artykułu: Artykuł zewnętrzny

Wiele osób poza domem najchętniej korzysta z gotowców, często z fast foodów. Poza szybkością tego rozwiązania istnieje jeszcze jeden atut – takie posiłki są ciepłe… Zwłaszcza w chłodne dni wydają się być jedynym logicznym rozwiązaniem. Nie oszukujmy się – zimny makaron z sosem nie smakuje tak, jak ten ciepły, zamówiony w restauracji. Dlatego z pomocą przychodzi marka NOVEEN, która stworzyła bardzo innowacyjne urządzenie. Mowa o elektrycznym LunchBoxie LB510, czyli podgrzewanym pojemniku na żywność. Co charakteryzuje LunchBox LB510?   

  • Podgrzewanie posiłków w krótkim czasie: 60° C w ciągu 30 minut!
  • W zestawie znajdziemy zasilanie sieciowe 230V i samochodowe 12V
  • Wnętrze wykonane jest ze stali INOX – czyli nieutleniającej się stali przeznaczonej do kontaktu z żywnością
  • Wyjmowany pojemnik z możliwością mycia w zmywarce
  • Pojemnik wykonany z tworzywa typu BPA free (czyli bezpiecznego, bez szkodliwych substancji)
  • Wyposażony jest w pojemną i solidną torbę termiczną, która dodatkowo podtrzymuje temperaturę posiłku
  • Pojemnik posiada schowek na sztućce (metalowa łyżka i widelec w zestawie)

Tutaj znajdziecie więcej szczegółów na temat LunchBoxa LB510 – https://www.noveen.pl/produkt/lunch-box-lb510-grey/

Poniżej umieszczam video z dokładnym opisem podgrzewanego pojemnika na żywność. Na filmiku sprawdziłam również, jak działa najważniejsza funkcja urządzenia, czyli podgrzanie posiłku w 30 minut.

https://youtu.be/9k2fn1pIAco

Ostatnią kwestią, która może wstrzymać nas przed zakupem elektrycznego LunchBoxa jest cena – bo przecież zwykłe pudełko na jedzenie jest tańsze. Tak, to prawda – jednak jeśli kupujemy dania w restauracji lub zamawiamy fast foody podczas pracy, w podróży, czy też w szkole, to tak naprawdę już po kilku dniach nasza inwestycja zwróci się! Jest to również inwestycja w nasze zdrowie, bo przecież tylko przygotowując posiłki samodzielnie wiemy, jakie są składniki dania.

Poniżej przedstawiam Wam trzy pomysły na zdrowe LunchBoxy – czyli posiłki skomponowane tak, aby móc bez problemu umieścić je w pojemniku i wygodnie zjeść poza domem. Doskonale sprawdzą się w podróży! Wszystkie są bardzo pożywne i smaczne.

3 przepisy na zdrowe LunchBoxy

Drukuj
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 43 głos/y )

składniki

Warzywny wrap z ryżem curry, z pomidorkami i hummusem

Czego potrzebujesz?

  • ryż
  • przyprawa curry
  • tortilla
  • pesto (np. bazyliowe)
  • kukurydza konserwowa
  • pomidorki koktajlowe
  • ciecierzyca lub gotowy hummus

Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem przyprawy curry (na 100 g ryżu potrzebujesz 250 ml wody oraz 1 łyżeczkę curry).

Placek tortilli posmaruj 1 łyżką pesto, a następnie ułóż ugotowany ryż curry oraz kukurydzę konserwową. Tortillę zwiń w roladkę i przekrój na 2 lub 3 części.

Do LunchBoxa włóż przygotowanego wrapa, pomidorki koktajlowe oraz hummus (czyli ugotowaną i zblendowaną ciecierzycę, przyprawioną tak, jak lubisz).


Makaron z warzywami, pieczonymi pieczarkami i musztardowym sosem

Czego potrzebujesz?

  • makaron (50 g)
  • warzywa - np. ¼ cukinii, ¼ papryki, ⅛ pora, 5 pomidorków koktajlowych
  • pieczarki (100 g)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mleczka kokosowego (twarda część)
  • 1 łyżka wody
  • przyprawa curry
  • sól, pieprz

Makaron ugotuj. 

Cukinię, paprykę i pora posyp małą ilością soli. Pieczarki pokrój w ćwiartki, również posyp solą i pieprzem. Warzywa i pieczarki piecz 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. 

Ugotowany makaron wymieszaj z pokrojonymi w kostkę upieczonymi warzywami oraz świeżymi pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki.

Musztardę, oliwę, mleczko kokosowe i wodę wymieszaj z dodatkiem przyprawy curry. 

Wszystkie składniki dania włóż do LunchBoxa.


Muffinki bez cukru z owocami i prostym sosem czekoladowym

Składniki na 12 muffinek:

  • 40 g płatków owsianych
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g płynnego słodzika (np. syrop daktylowy, syrop klonowy)
  • 180 ml mleka roślinnego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie wanilia, gorzka czekolada

Aby przygotować muffinki, w jednej misce wymieszaj suche składniki - płatki owsiane, mąkę pszenną (lub orkiszową), mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą słodzik, mleko roślinne, olej oraz ocet jabłkowy. Teraz suche składniki porcjami wsypuj do mokrych, cały czas mieszając. Do ciasta możesz dodać ulubione dodatki - wanilię, kakao, czy też pokrojoną czekoladę. Ciasto przełóż do foremek na muffinki (wypełnij je do ⅔ wysokości). Na wierzchu możesz ułożyć owoce lub kawałki czekolady.

Muffinki piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Dodatkowo przygotuj:

  • 1 łyżka mleczka kokosowego (twardej części)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka roślinnego (np. sojowego)
  • 1 łyżeczka wybranego słodzika
  • owoce - np. ½ gruszki i ½ nektarynki

 

Aby przygotować sos czekoladowy, mleczko kokosowe wymieszaj z kakao, mlekiem roślinnym oraz słodzikiem. Gotowe! ? Sos możesz przelać do LunchBoxa i podczas jedzenia moczyć w nim owoce lub muffinki.

Owoce pokrój na mniejsze części i ułóż je wraz z muffinkami w LunchBoxie.


 

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Jeśli chcesz wygrać elektrycznego LunchBoxa, to zapraszam Cię na Facebooka – wystarczy, że zaproponujesz przepis na danie, które idealnie sprawdzi się w duecie z elektrycznym LunchBoxem! Szczegóły poniżej.

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.