Artykuł sponsorowany
Wiele osób poza domem najchętniej korzysta z gotowców, często z fast foodów. Poza szybkością tego rozwiązania istnieje jeszcze jeden atut – takie posiłki są ciepłe… Zwłaszcza w chłodne dni wydają się być jedynym logicznym rozwiązaniem. Nie oszukujmy się – zimny makaron z sosem nie smakuje tak, jak ten ciepły, zamówiony w restauracji. Dlatego z pomocą przychodzi marka NOVEEN, która stworzyła bardzo innowacyjne urządzenie. Mowa o elektrycznym LunchBoxie LB510, czyli podgrzewanym pojemniku na żywność. Co charakteryzuje LunchBox LB510?
- Podgrzewanie posiłków w krótkim czasie: 60° C w ciągu 30 minut!
- W zestawie znajdziemy zasilanie sieciowe 230V i samochodowe 12V
- Wnętrze wykonane jest ze stali INOX – czyli nieutleniającej się stali przeznaczonej do kontaktu z żywnością
- Wyjmowany pojemnik z możliwością mycia w zmywarce
- Pojemnik wykonany z tworzywa typu BPA free (czyli bezpiecznego, bez szkodliwych substancji)
- Wyposażony jest w pojemną i solidną torbę termiczną, która dodatkowo podtrzymuje temperaturę posiłku
- Pojemnik posiada schowek na sztućce (metalowa łyżka i widelec w zestawie)
Tutaj znajdziecie więcej szczegółów na temat LunchBoxa LB510 – https://www.noveen.pl/produkt/lunch-box-lb510-grey/
Poniżej umieszczam video z dokładnym opisem podgrzewanego pojemnika na żywność. Na filmiku sprawdziłam również, jak działa najważniejsza funkcja urządzenia, czyli podgrzanie posiłku w 30 minut.
Ostatnią kwestią, która może wstrzymać nas przed zakupem elektrycznego LunchBoxa jest cena – bo przecież zwykłe pudełko na jedzenie jest tańsze. Tak, to prawda – jednak jeśli kupujemy dania w restauracji lub zamawiamy fast foody podczas pracy, w podróży, czy też w szkole, to tak naprawdę już po kilku dniach nasza inwestycja zwróci się! Jest to również inwestycja w nasze zdrowie, bo przecież tylko przygotowując posiłki samodzielnie wiemy, jakie są składniki dania.
Każdy z Was ma szansę wygrać LunchBoxa LB510! Pod przepisami znajdziecie szczegóły.
Poniżej przedstawiam Wam trzy pomysły na zdrowe LunchBoxy – czyli posiłki skomponowane tak, aby móc bez problemu umieścić je w pojemniku i wygodnie zjeść poza domem. Doskonale sprawdzą się w podróży! Wszystkie są bardzo pożywne i smaczne ?

składniki
Warzywny wrap z ryżem curry, z pomidorkami i hummusem
Czego potrzebujesz?
- ryż
- przyprawa curry
- tortilla
- pesto (np. bazyliowe)
- kukurydza konserwowa
- pomidorki koktajlowe
- ciecierzyca lub gotowy hummus
Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem przyprawy curry (na 100 g ryżu potrzebujesz 250 ml wody oraz 1 łyżeczkę curry).
Placek tortilli posmaruj 1 łyżką pesto, a następnie ułóż ugotowany ryż curry oraz kukurydzę konserwową. Tortillę zwiń w roladkę i przekrój na 2 lub 3 części.
Do LunchBoxa włóż przygotowanego wrapa, pomidorki koktajlowe oraz hummus (czyli ugotowaną i zblendowaną ciecierzycę, przyprawioną tak, jak lubisz).
Makaron z warzywami, pieczonymi pieczarkami i musztardowym sosem
Czego potrzebujesz?
- makaron (50 g)
- warzywa – np. ¼ cukinii, ¼ papryki, ⅛ pora, 5 pomidorków koktajlowych
- pieczarki (100 g)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mleczka kokosowego (twarda część)
- 1 łyżka wody
- przyprawa curry
- sól, pieprz
Makaron ugotuj.
Cukinię, paprykę i pora posyp małą ilością soli. Pieczarki pokrój w ćwiartki, również posyp solą i pieprzem. Warzywa i pieczarki piecz 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Ugotowany makaron wymieszaj z pokrojonymi w kostkę upieczonymi warzywami oraz świeżymi pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki.
Musztardę, oliwę, mleczko kokosowe i wodę wymieszaj z dodatkiem przyprawy curry.
Wszystkie składniki dania włóż do LunchBoxa.
Muffinki bez cukru z owocami i prostym sosem czekoladowym
Składniki na 12 muffinek:
- 40 g płatków owsianych
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g płynnego słodzika (np. syrop daktylowy, syrop klonowy)
- 180 ml mleka roślinnego
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie wanilia, gorzka czekolada
Aby przygotować muffinki, w jednej misce wymieszaj suche składniki – płatki owsiane, mąkę pszenną (lub orkiszową), mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą słodzik, mleko roślinne, olej oraz ocet jabłkowy. Teraz suche składniki porcjami wsypuj do mokrych, cały czas mieszając. Do ciasta możesz dodać ulubione dodatki – wanilię, kakao, czy też pokrojoną czekoladę. Ciasto przełóż do foremek na muffinki (wypełnij je do ⅔ wysokości). Na wierzchu możesz ułożyć owoce lub kawałki czekolady.
Muffinki piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Dodatkowo przygotuj:
- 1 łyżka mleczka kokosowego (twardej części)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka roślinnego (np. sojowego)
- 1 łyżeczka wybranego słodzika
- owoce – np. ½ gruszki i ½ nektarynki
Aby przygotować sos czekoladowy, mleczko kokosowe wymieszaj z kakao, mlekiem roślinnym oraz słodzikiem. Gotowe! ? Sos możesz przelać do LunchBoxa i podczas jedzenia moczyć w nim owoce lub muffinki.
Owoce pokrój na mniejsze części i ułóż je wraz z muffinkami w LunchBoxie.
Jeśli chcesz wygrać elektrycznego LunchBoxa, to zapraszam Cię na Facebooka – wystarczy, że zaproponujesz przepis na danie, które idealnie sprawdzi się w duecie z elektrycznym LunchBoxem! Szczegóły poniżej.










