Przepis na wuzetkę w pucharku bez pieczenia to szybki i łatwy deser składający się z warstw kakaowych herbatników, dżemu i kremu śmietanowego, polany czekoladą mleczną. Deser powstał na podstawie wuzetki – czyli ciasta, które zyskało ogromną popularność w latach 80. Jego nazwa pochodzi od słowa „wuz” oznaczającego wałek lub zgniatarkę, co nawiązuje do sposobu przygotowania ciasta.
Wuzetka w pucharku to nowoczesna wersja tego tradycyjnego polskiego deseru, którą można przygotować szybko i łatwo w domu. Wystarczy pokruszyć kakaowe herbatniki i układać je warstwami z dżemem i kremem śmietanowym w pucharkach, a następnie polać całość rozpuszczoną czekoladą. Dokładny przepis na deser w pucharku znajdziesz poniżej.

Warto zaznaczyć, że przepis na wuzetkę w pucharku jest bardzo uniwersalny i można go modyfikować na wiele sposobów. Na przykład, zamiast dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki, można użyć innych dżemów lub marmolad, takich jak truskawkowa, malinowa, pomarańczowa, czy mango. Krem śmietanowy można również wzbogacić dodając do niego np. wanilię, kakao, cytrynę lub likier.
Wuzetka w pucharku to doskonały deser na wiele okazji – można go przygotować na uroczyste przyjęcia, ale również na co dzień, jako smaczną i prostą przekąskę dla całej rodziny. Smacznego!
Sprawdź również inne przepisy na desery bez pieczenia inspirowane znanymi ciastami:



Przepis na wuzetkę w pucharku

składniki
- 70 g kakaowych herbatników
Składniki na krem do wuzetki:
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 80 g śmietany 18% (kwaśnej)
- 25 g cukru pudru
- 1/2 fixu do bitej śmietany
- 40 g dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
Składniki na polewę do wuzetki:
- 35 g czekolady mlecznej
- 1/2 łyżeczki kakao
- 20 g masła
- 15 ml śmietanki 30% lub 36%
przygotowanie
Jak zrobić krem do wuzetki?
Herbatniki pokrusz (np. za pomocą wałka) lub zmiel w malakserze. Podziel na 3 części. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder i fix do bitej śmietany. Następnie dodawaj po łyżce kwaśnej śmietany.
Tak przygotowany krem polecam przełożyć do rękawa cukierniczego – krem można również nakładać łyżką, ale za pomocą rękawa będzie o wiele łatwiej i estetyczniej.
Jak zrobić wuzetkę w pucharku?
Przygotuj dwie szklanki. W każdej ułóż kolejno:
- 1/3 pokruszonych herbatników
- 1/2 dżemu (dżem nie musi być rozsmarowany, bo ciężko jest to zrobić – wystarczy że dżem umieścisz na środku herbatników)
- 1/2 kremu śmietanowego
i ponownie:
- 1/3 pokruszonych herbatników
- 1/2 dżemu
- 1/2 kremu śmietanowego
i na koniec ostatnią część pokruszonych herbatników.
Jak zrobić polewę do wuzetki?
Następnie przygotuj polewę czekoladową – czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej, po czym wymieszaj ze śmietanką. Gotową polewą polej desery. Kiedy polewa zastygnie, na wierzchu deserków możesz zrobić jeszcze “kleksa” z kremu śmietanowego.
Sprawdź inne przepisy na desery w pucharkach – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Desery w pucharku bez pieczenia
Desery w pucharku to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią słodkości, ale nie mają czasu lub ochoty na wypiekanie ciast. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć pyszne i efektowne desery, które z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Takim pomysłem jest przepis na wuzetkę w pucharku, który znajdziesz powyżej.
Do przygotowania deserów w pucharku idealnie nadają się różnego rodzaju kremy, musy i galaretki. Można je połączyć z kruszonkami, orzechami, owocami lub ciasteczkami, tworząc w ten sposób oryginalne i smaczne kompozycje. Wystarczy wybrać swoje ulubione smaki i zacząć eksperymentować.
Ciekawym pomysłem na deser w pucharku jest połączenie musu owocowego z kruszonką lub bitą śmietaną. Do takiego deseru można wykorzystać na przykład owoce leśne, jabłka, brzoskwinie lub mango. Wystarczy je zmiksować na gładką masę i dodać do niej kruszonkę lub bitą śmietanę, aby uzyskać pyszny i orzeźwiający deser.
Jeśli ktoś lubi galaretki, to również można je wykorzystać do stworzenia deseru w pucharku. Wystarczy połączyć galaretkę z bitej śmietaną lub serkiem mascarpone, a następnie dodać do niej owoce lub kruszonkę. Taki deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dzięki różnym kombinacjom smakowym można uzyskać wiele różnych wariantów.
Desery w pucharku to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą przygotować coś pysznego i efektownego, ale nie mają na to zbyt wiele czasu. Wystarczy wybrać swoje ulubione składniki i połączyć je w ciekawy sposób, aby uzyskać wspaniały deser.
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!
