Domowe suszone pomidory w oleju lub w oliwie! Zobacz, jak przygotować pyszne suszone pomidory.
Najważniejszym punktem przepisu jest wybór odpowiednich pomidorów – najbardziej polecam rzymskie lub lima. Ważne, aby pomidory były mięsiste i intensywne w smaku.
Pomidory możesz wysuszyć w piekarniku lub suszarce. Pomidory powinny być suche, ale nie spieczone, więc jeśli suszysz w piekarniku, to pamiętaj, aby nie ustawiać większej temperatury niż 80 stopni Celsjusza.
Pomidory możesz zalać samym olejem, samą oliwą lub połączyć oliwę i olej – każda wersja będzie pyszna, więc wybierz ten tłuszcz, który najbardziej lubisz lub który masz pod ręką.
Co dodać do suszonych pomidorów w oleju?
Do słoika z suszonymi pomidorami możesz dodać różne przyprawy i dodatki – oprócz soli i łyżki octu polecam dodać na przykład:
- bazylia
- czosnek
- oregano
- rozmaryn
- pieprz
- zioła prowansalskie
Dokładny przepis na suszone pomidory znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na przetwory z warzyw:
PRZEPIS – suszone pomidory w oleju lub oliwie
Sprawdź inne przepisy na przetwory – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/salatki/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z tortellini bez majonezu!
- Budyniowy orzechowiec – ciasto bez pieczenia z orzechami
- Szybkie dania na Wigilię – 8 przepisów
- Buraczki do obiadu z wodą z ogórków kiszonych!
- Jakie orzechy i nasiona warto dodać do sałatek i koktajli?
- 10 najlepszych sałatek na Boże Narodzenie 2024