Domowe suszone pomidory w oleju lub w oliwie! Zobacz, jak przygotować pyszne suszone pomidory.
Najważniejszym punktem przepisu jest wybór odpowiednich pomidorów – najbardziej polecam rzymskie lub lima. Ważne, aby pomidory były mięsiste i intensywne w smaku.
Pomidory możesz wysuszyć w piekarniku lub suszarce. Pomidory powinny być suche, ale nie spieczone, więc jeśli suszysz w piekarniku, to pamiętaj, aby nie ustawiać większej temperatury niż 80 stopni Celsjusza.
Pomidory możesz zalać samym olejem, samą oliwą lub połączyć oliwę i olej – każda wersja będzie pyszna, więc wybierz ten tłuszcz, który najbardziej lubisz lub który masz pod ręką.
Co dodać do suszonych pomidorów w oleju?
Do słoika z suszonymi pomidorami możesz dodać różne przyprawy i dodatki – oprócz soli i łyżki octu polecam dodać na przykład:
- bazylia
- czosnek
- oregano
- rozmaryn
- pieprz
- zioła prowansalskie
Dokładny przepis na suszone pomidory znajdziesz poniżej.

Sprawdź również inne przepisy na przetwory z warzyw:
PRZEPIS – suszone pomidory w oleju lub oliwie

składniki
- 1 kg mięsistych pomidorów (np. rzymskich lub lima)
- sól
- ocet winny lub jabłkowy
- przyprawy (np. czosnek granulowany, bazylia, zioła greckie)
- olej i/lub oliwa (około 500 ml)
przygotowanie
Etap pierwszy – jak ususzyć pomidory?
Do suszenia najlepiej użyć mięsistych pomidorów z mniejszych, podłużnych odmian. Świetnie sprawdzą się pomidory rzymskie lub lima.
Pomidory umyj i pokrój wzdłuż na połówki. Następnie pomidory możesz suszyć w piekarniku lub w specjalnej suszarce. Jeśli używasz piekarnika, ustaw temperaturę na 70-80 stopni, włącz termoobieg i susz pomidory najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach – całość zajmie średnio 6-8 godzin. Pamiętaj, że czas suszenia zależy od rodzaju i wielkości pomidorów. W suszarce elektrycznej proces suszenia może zająć kilkanaście godzin.
Etap drugi – zalanie pomidorów oliwą i/lub olejem
Ususzone pomidory przełóż do słoiczków do 2/3 wysokości. Z kilograma pomidorów otrzymałam dwa słoiki po 500 ml.
Do każdego ze słoików dodaj 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżkę octu winnego lub jabłkowego oraz ulubione przyprawy – ja dodałam odrobinę czosnku granulowanego i łyżeczkę ziół greckich.
Pomidory możesz zalać olejem, oliwą lub olejem wymieszanym z oliwą. Ja wybrałam trzecią opcję – czyli zmieszałam oliwę i olej w jednakowych proporcjach. Na dwa słoiki po 500 ml każdy do garnka wlałam szklankę oleju i szklankę oliwy.
Tłuszcz podgrzewaj do momentu pojawienia się pierwszych bąbelek. Uważaj, aby nie przegrzać tłuszczu, ponieważ wtedy zalane pomidory zaczną się smażyć. Podgrzanym tłuszczem zalej pomidory w słoikach – nalej tłuszczu nieco ponad poziom pomidorów, ponieważ pomidory wsiąkną tłuszcz.
Następnie słoiki od razu zakręć i odwróć. Zostaw je w tej pozycji na dobę. Następnie możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Gotowe pomidory w oliwie i oleju możesz jeść od razu, jednak polecam odczekać przynajmniej 2 tygodnie, aby pomidory nabrały smaku.
Przetwory spokojnie wytrzymają nawet kilka lat od przygotowania.
Sprawdź inne przepisy na przetwory – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/salatki/

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz


