Sos Kentucky Gold to pyszny sos na bazie majonezu i musztardy. Charakterystyczny dla sosu kentucky jest wędzony smak, który w tym przepisie uzyskasz dzięki wędzonej papryce. Sos świetnie pasuje do sałatek, kanapek, a także do wielu innych przekąsek.
Jak zrobić wegański sos musztardowy?
Przygotowanie sosu kentucky jest niezwykle proste! Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki, czyli majonez, musztardę, syrop klonowy, kurkumę, sól, wędzoną paprykę i pieprz. Dokładne proporcje znajdziesz w przepisie poniżej.

Przepis na sos Kentucky Gold krok po kroku

składniki
- 200 g wegańskiego majonezu
- 100 g musztardy – użyłam musztardy stołowej
- 1 łyżka syropu klonowego
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki wędzonej papryki (mielonej)
- pieprz
przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj na gładki sos i dopraw pieprzem. Możesz też dodać więcej soli.
- Sos przechowuj w lodówce.
porady
Sos możesz wykorzystać do kanapek, sałatek, przekąsek oraz wielu innych dań!
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!



1 komentarzy
[…] […]