Sos Kentucky Gold to pyszny sos na bazie majonezu i musztardy. Charakterystyczny dla sosu kentucky jest wędzony smak, który w tym przepisie uzyskasz dzięki wędzonej papryce. Sos świetnie pasuje do sałatek, kanapek, a także do wielu innych przekąsek.
Jak zrobić wegański sos musztardowy?
Przygotowanie sosu kentucky jest niezwykle proste! Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki, czyli majonez, musztardę, syrop klonowy, kurkumę, sól, wędzoną paprykę i pieprz. Dokładne proporcje znajdziesz w przepisie poniżej.
Przepis na sos Kentucky Gold krok po kroku
składniki
- 200 g wegańskiego majonezu
- 100 g musztardy – użyłam musztardy stołowej
- 1 łyżka syropu klonowego
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki wędzonej papryki (mielonej)
- pieprz
przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj na gładki sos i dopraw pieprzem. Możesz też dodać więcej soli.
- Sos przechowuj w lodówce.
porady
Sos możesz wykorzystać do kanapek, sałatek, przekąsek oraz wielu innych dań!
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
- Zaproś do swojego ogrodu letnie odmiany jabłoni
1 komentarzy
[…] […]