Ten przepis na sernik z rabarbarem i galaretką po prostu trzeba zrobić! Jest kremowy, orzeźwiający i przyciąga swoim wyglądem. Rabarbarowy serniczek będzie pysznym deserem na każdą okazję.
Jak zrobić rabarbarowy sernik?
Sernik z rabarbarem przygotujesz w kilku prostych krokach:
- Na początek należy zrobić kruche ciasto na spód sernika – kruche ciasto świetnie dopełnia kremowy sernik i orzeźwiającą galaretkę z rabarbarem.
- Następnie należy zrobić masę serową – to sernik na bazie sera z wiaderka. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, a po upieczeniu jest wilgotny i puszysty.
- Na koniec przygotowujemy galaretkę z rabarbarem, czyli naszą gwiazdę, dzięki której ten serniczek pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje!
Dokładne proporcje składników i przepis na sernik z rabarbarem i galaretką znajdziesz poniżej.
A tutaj możesz sprawdzić praktyczne i sprawdzone porady, co zrobić, żeby sernik nie opadł – https://viagusto.pl/co-zrobic-zeby-sernik-nie-opadl/
Przepis na sernik z rabarbarem krok po kroku
Zobacz również inne przepisy na pyszne serniki:
- sernik z aronią bez pieczenia
- sernik Białe Michałki
- sernik ze śliwkami z waniliową pianką
- gotowany sernik z brzoskwiniami i galaretką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Czy rabarbar trzeba obierać ze skórki?
Jeśli rabarbar jest młody, nie trzeba go obierać ze skórki – skórka młodego rabarbaru jest miękka i delikatna, więc bez problemu możesz użyć rabarbaru ze skórką. Natomiast jeśli używasz starszych, wielkich łodyg rabarbaru, wtedy lepiej będzie obrać je ze skórki, ponieważ może być twarda i wyczuwalna w wypiekach, czy innych daniach.
Jak przechowywać sernik z rabarbarem?
Sernik z rabarbarem po przygotowaniu i przestudzeniu przechowuj w lodówce. Rabarbarowy sernik spożyj w ciągu 5 dni od przygotowania.
Co innego można zrobić z rabarbaru?
Z rabarbarem możesz zrobić mnóstwo pysznych dań – głównie ciast! Pysznie sprawdzi się na wierzchu ciasta drożdżowego lub ucieranego. Najlepiej kontrastuje z kruszonką. Możesz również przygotować dżem z rabarbaru – tutaj znajdziesz przepis na taki z piekarnika – https://viagusto.pl/dzem-z-rabarbaru-z-piekarnika-najprostszy-przepis/