Przepis na sernik na kakaowym spodzie i z pyszną kruszonką. Główna część tego prostego ciasta to kremowa masa serowa, którą wzbogaciłam powidłami śliwkowymi. Serniczek można porównać do uwielbianego sernika królewskiego, jednak dzięki powidłom posiada on jeszcze więcej smaku!
Sernik z powidłami to doskonała propozycja do przygotowania jako ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto długo utrzymuje świeżość, więc serniczek można zrobić na kilka dni przed świętami.
Ten przepis sprawdzi się również jako deser do niedzielnej kawy, a także podczas rodzinnych uroczystości, czy spotkań ze znajomymi.
Sprawdź również inne pomysły na sernik na święta:


PRZEPIS – SERNIK Z POWIDŁAMI

składniki
Składniki na kruche ciasto z kakao do sernika:
- 250 g mąki (użyłam krupczatki)
- 125 g masła
- 75 g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki kakao
Składniki na kremowy ser do sernika z powidłami:
- 1,2 kg twarogu (użyłam twardego twarogu w kostce)
- 7 jajek
- 200 g powideł śliwkowych
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 op. budyniu (40 g proszku)
- 100 g mlecznej czekolady
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić kruche ciasto z kakao do sernika?
- Z mąki, schłodzonego masła, cukru, śmietany i kakao zarób zwarte ciasto. Oddziel jedną trzecią całości – będzie to ciasto na wierzch sernika.
- Obydwie części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Jak zrobić kremowy sernik z powidłami?
- Twaróg zmiel w maszynce do mielenia lub zblenduj blenerem – ja używam blendera i świetnie sobie radzi!
- Kiedy zmielisz twaróg, możesz podpiec ciasto na spód sernika – w czasie kiedy spód będzie się piekł, przygotujesz masę serową. Przygotuj kwadratową formę – jeśli chcesz przygotować ciasto na dużą blachę, pomnóż ilość składników 1,5 raza – dwie trzecie schłodzonego kruchego ciasta pokrusz na spód formy i ugnieć rękoma na równy placek. Ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- W tym czasie żółtka oddziel od białek. Zmielony twaróg wymieszaj z żółtkami, powidłami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny, wanilią i budyniem na jednolitą masę (najlepiej za pomocą miksera lub robota). Nie mieszaj zbyt długo, aby sernik nie nabrał powietrza.
- Mleczną czekoladę pokrój w kostkę i dodaj do masy serowej – wymieszaj łyżką.
- Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj je w trzech partiach do masy serowej, mieszając delikatnie całość.
- Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzch pokrusz pozostałą jedną trzecią kruchego ciasta.
- Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz 45-50 minut. Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Wystudzony sernik możesz wyciągnąć z formy.
Zobacz inne przepisy na sernik na kruchym spodzie:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:






Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych