Przepis na ratatuj (ratatouille) z batatem to niezwykle proste i zaskakująco smaczne danie! Wystarczy jedynie kilka warzyw zapieczonych w sosie pomidorowym i mamy pyszny obiad, kolację lub przekąskę. W oryginalnym przepisie ratatouille przygotowuje się z bakłażanem, ale ja zamieniłam bakłażana na bataty.
Jak zrobić ratatouille z batatem?
Przygotowanie ratatouille rozpoczynamy od zrobienia sosu pomidorowego na bazie pomidorów z puszki. Przygotowany sos wylewamy na spód formy do zapiekania, a na sosie układamy pokrojone w plasterki cukinie, bataty oraz papryki. Całość zapiekamy i gotowe! Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Przepis na ratatuj krok po kroku

składniki
- 1 batat
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta lub pomarańczowa papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
przygotowanie
- Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną drobno cebulę i przetarty czosnek. Dodaj puszkę pomidorów, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj 10 minut. Gotowy sos przelej na dno formy do zapiekania.
- Obranego batata i umytą cukinię pokrój w plasterki o szerokości 0,5 cm. Umyte papryki pokrój w paski, a następnie przekrój je na połówki. Warzywa układaj pionowo na przemian w formie do zapiekania, aby zapełnić całą przestrzeń, jednak nie ściskaj warzyw zbyt mocno.
- Wierzch warzyw posyp solą i ziołami. Piecz 50-60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na dania z warzywami – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- PĄCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO bez smażenia – pączki bez drożdży
- Czekoladowe CIASTO NESQUIK – ciasto z kremem i czekoladowymi kulkami
- Ile wynosi podatek od garażu?
- Przepisy na Tłusty Czwartek
- Jakie są najważniejsze kwestie dotyczące serwisowania i konserwacji pralki do zabudowy?
- Jak obliczyć BMI i kalorie – sprawdź z BeDiet Catering


