Ten przepis na pralinki z białą czekoladą zachwyci każdego miłośnika słodyczy! Są to niezwykle proste trufle, które bez problemu przygotujesz w domu.
Jak zrobić proste domowe trufle z białą czekoladą?
Jak zrobić polewę do pralinek?
Do przygotowania polewy najlepiej sprawdzi się gorzka czekolada o zawartości 64% kakao. Taką czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła lub słodkiej śmietanki.
Jak przechowywać czekoladowe pralinki?
Domowe pralinki najlepiej przechowywać w lodówce.
Przepis na pralinki krok po kroku

składniki
- 100 g białej czekolady
- 50 g śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 30 g herbatników
Polewa:
- 70 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady 64%)
- 1 łyżka masła
przygotowanie
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki i masła. Kiedy powstanie gładka polewa, miseczkę przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna, włóż ją na 3-4 godziny do lodówki.
- Schłodzoną masę ubij przez kilka minut mikserem – dzięki temu będzie bardziej puszysta. Dodaj posiekane w małą kostkę herbatniki i wymieszaj. Możesz również dodać odrobinę alkoholu.
- Z masy uformuj 8 kuleczek i włóż je do zamrażarki na 15 minut. W tym czasie gorzką czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej.
- Schłodzone pralinki delikatnie nabijaj na widelec i za pomocą łyżki polewaj je czekoladową polewą. Wierzch pralinek możesz posypać startą białą lub gorzką czekoladą. Odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia.
- Gotowe pralinki przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone.
Sprawdź inne przepisy z czekoladą – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi





1 komentarzy
Wyglądają bardzo smakowicie.