Przepis na pierogi z farszem z ciecierzycy, fasoli i suszonych pomidorów. Pierogi są delikatne, ale dzięki doprawieniu octem ryżowym i sosem sojowym mają wyrazisty smak.
Jak zrobić wegetariański farsz do pierogów?
Farsz do pierogów na bazie ciecierzycy i białej fasoli przygotujesz w prosty sposób – wystarczy, że ciecierzycę i fasolę zblendujesz, startą marchewkę podsmażysz z czosnkiem i cebulą, a na koniec wszystkie składniki wymieszasz z suszonymi pomidorami i doprawisz.

Przepis na pierogi bez mięsa krok po kroku

składniki
Farsz do pierogów:
- 1 puszka lub słoik białej fasoli (puszka 400 g)
- 1 puszka lub słoik ciecierzycy (puszka 400 g)
- 100 g suszonych pomidorów (z oleju)
- 300 g marchwi (2 średniej wielkości marchewki)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- sól
- pieprz
Ciasto na pierogi:
- 320 g mąki (użyłam mąki orkiszowej jasnej)
- 160 ml ciepłej wody (ok. 60 stopni C)
- 1,5 łyżki oliwy
- szczypta kurkumy (dla koloru, można pominąć)
przygotowanie
- Na oleju podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę, przetarty przez praskę czosnek oraz startą na dużych oczkach tarki marchew. Całość mieszaj co jakiś czas i podsmażaj przez 6-8 minut.
- Białą fasolę oraz ciecierzycę odcedź z zalewy i zblenduj na gładką masę.
- Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w drobną kostkę.
- Do zblendowanej fasoli i ciecierzycy dodaj podsmażone warzywa i pokrojone suszone pomidory. Do całości dodaj też sos sojowy i ocet ryżowy. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wykonanie ciasta na pierogi znajdziesz tutaj – https://viagusto.pl/elastyczne-ciasto-na-pierogi-i-uszka-sprawdzony-przepis/
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrój okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).
Sprawdź inne przepisy na bezmięsne dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!




1 komentarzy
Nie ma co się za bardzo rozpisywać, po prostu trzeba ich spróbować! Według mnie są więcej niż smaczne i na pewno stanowią znakomitą alternatywę dla wielu innych, często już mocno oklepanych, farszów 😀