Pankejki na kefirze to przepis na niezwykle puszyste placuszki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie. Kefir sprawia, że pankejki są delikatne i mają przepyszny smak.
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto na pankejki?
Ciasto na pankejki powinno być nieco gęstsze, niż na naleśniki, ale nadal płynne. Konsystencję ciasta można porównać do konsystencji kwaśnej śmietany.
Jak usmażyć idealne pankejki?
Pankejki smażymy na średnim ogniu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Do usmażenia pankejków nie potrzeba tłuszczu. Wystarczy, że na rozgrzaną patelnię wyłożysz łyżkę ciasta, a kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki (po 2-3 minutach), odwróć pankejka i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Dokładny przepis na pankejki znajdziesz poniżej.
Z czym podać pankejki z kefirem?
Pankejki na kefirze możesz podać z syropem klonowym, z miodem, a także z innym ulubionym sosem – na przykład waniliowym. Świetnie sprawdzą się również sezonowe owoce.
Pankejki na kefirze – PRZEPIS
Zobacz również inne przepisy na naleśniki i pancakes:
- dyniowe pancakes
- jogurtowe pancakes z borówkami
- podstawowy przepis na 20 naleśników
- naleśniki na maślance
- naleśniki z masłem orzechowym