Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDania głównePrzepis na naleśniki do krokietów

Przepis na naleśniki do krokietów

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Przepis na naleśniki do krokietów

Oto idealny przepis na naleśniki do krokietów! Te naleśniki wychodzą elastyczne, miękkie i przepyszne. Świetnie sprawdzą się do przygotowania krokietów, a także do każdej innej potrawy z naleśnikami.

Jak zrobić elastyczne naleśniki do krokietów?

Aby przygotować elastyczne naleśniki do krokietów, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach:

  • odmierz dokładne proporcje zgodnie z przepisem (przepis na elastyczne naleśniki znajdziesz poniżej),
  • po wymieszaniu składników, odstaw ciasto na około 20 minut, aby zyskało odpowiednią konsystencję przed smażeniem,
  • smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni i staraj się, aby naleśniki były cienkie,
  • po usmażeniu naleśniki przykryj, żeby zachowały wilgotność i nie wyschły.

Czy można użyć tylko wody zamiast mleka w naleśnikach do krokietów?

Tak, do przygotowania naleśników na krokiety można użyć tylko wody. Jednak naleśniki z dodatkiem mleka są smaczniejsze i bardziej elastyczne, co jest niezwykle ważne podczas zwijania krokietów.

Z jakim farszem można zrobić krokiety? 10 pomysłów

Jeśli szukasz inspiracji na farsz do krokietów, oto 10 pysznych pomysłów:



PRZEPIS na naleśniki do krokietów

Przepis na naleśniki do krokietów

Przepis na naleśniki do krokietów

Drukuj
Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 15 głos/y )

składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 120 ml mleka
  • 2 jajka
  • 15 g oleju
  • spora szczypta soli

przygotowanie

Aby przygotować naleśniki, będziesz potrzebować dużej miski, trzepaczki lub miksera oraz patelni do naleśników.

Jak zrobić ciasto na naleśniki do krokietów?
  1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, wodę, mleko, jajka, olej i sól. Możesz użyć ręcznej trzepaczki lub miksera ustawionego na niskich obrotach, aby ciasto było gładkie i bez grudek.
  2. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, ciasto przykryj i odstaw na około 20 minut, aby składniki się połączyły i ciasto nieco zgęstniało. To kluczowy krok, który pomoże uzyskać lepszą konsystencję naleśników.

 

Jak smażyć naleśniki na krokiety?
  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko ją natłuść (olejem lub masłem klarowanym). Jeśli używasz dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia.
  2. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta (np. chochlą), a następnie szybko przechylaj patelnię, rozprowadzając ciasto równomiernie po całej powierzchni.
  3. Gdy brzegi naleśnika zaczną się unosić i rumienić, a środek stanie się matowy, delikatnie przewróć naleśnika na drugą stronę (najlepiej za pomocą płaskiej łopatki). Smaż każdy naleśnik przez około 1-2 minuty z każdej strony.
  4. Gotowe naleśniki przekładaj na talerz, jeden na drugim. Polecam przykryć gotowe naleśniki, aby nie wysychały.

 

Jeśli przygotowujesz naleśniki na później, pozwól im ostygnąć, a następnie przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w zamrażarce (szczelnie zamknięte z warstwami papieru do pieczenia pomiędzy nimi, aby się nie skleiły).

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na naleśniki:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.