Przepis na metrowca w wersji wegańskiej. Metrowiec składa się z dwóch ciast – jasnego oraz kakaowego, a także masy budyniowej i polewy. Ten pyszny deser gości w polskich domach od lat!
Jak zrobić wegańskie ciasto z kremem budyniowym?
Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od upieczenia ciast – jasnego i ciemnego. Jeśli mamy dwie keksówki, możemy upiec od razu dwa ciasta. Przygotowanie wegańskiego ciasta na metrowiec jest bardzo proste – wystarczy w jednej misce zmieszać suche składniki, a w drugiej mokre i na koniec całość połączyć.
Po upieczeniu ciast możemy przejść do ugotowania budyniu. Po wystudzeniu budyniu czas na przygotowanie masy budyniowej, którą następnie przekładamy kromki ciasta – na zmianę jasnego i ciemnego. Na koniec gotowego metrowca polewamy polewą.
Przepis na metrowca krok po kroku
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepis na rurki z kremem budyniowym
- Deserki z mascarpone – 15 prostych przepisów
- Deser bananowy na zimno (w pojemniczku)
- Dobry placek drożdżowy z serem – jak u babci!
- Racuchy drożdżowe kładzione łyżką – przepis z budyniem
- Kawowe ciasteczka z bezą i malinowym kremem!