Przepis na metrowca w wersji wegańskiej. Metrowiec składa się z dwóch ciast – jasnego oraz kakaowego, a także masy budyniowej i polewy. Ten pyszny deser gości w polskich domach od lat!
Jak zrobić wegańskie ciasto z kremem budyniowym?
Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od upieczenia ciast – jasnego i ciemnego. Jeśli mamy dwie keksówki, możemy upiec od razu dwa ciasta. Przygotowanie wegańskiego ciasta na metrowiec jest bardzo proste – wystarczy w jednej misce zmieszać suche składniki, a w drugiej mokre i na koniec całość połączyć.
Po upieczeniu ciast możemy przejść do ugotowania budyniu. Po wystudzeniu budyniu czas na przygotowanie masy budyniowej, którą następnie przekładamy kromki ciasta – na zmianę jasnego i ciemnego. Na koniec gotowego metrowca polewamy polewą.
Przepis na metrowca krok po kroku
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Deser Kora Orzechowa w szklance
- Pojemniczki na deserki – czy warto je kupić?
- Prosty sernik z jabłkami i kruszonką
- 5 sałatek z kapusty pekińskiej – sprawdzone przepisy
- Zapiekanki jak dawniej – pyszne jak za dawnych lat!
- Deserek Caffe Latte – deser kawowy z mascarpone