Przepis na metrowca w wersji wegańskiej. Metrowiec składa się z dwóch ciast – jasnego oraz kakaowego, a także masy budyniowej i polewy. Ten pyszny deser gości w polskich domach od lat!
Jak zrobić wegańskie ciasto z kremem budyniowym?
Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od upieczenia ciast – jasnego i ciemnego. Jeśli mamy dwie keksówki, możemy upiec od razu dwa ciasta. Przygotowanie wegańskiego ciasta na metrowiec jest bardzo proste – wystarczy w jednej misce zmieszać suche składniki, a w drugiej mokre i na koniec całość połączyć.
Po upieczeniu ciast możemy przejść do ugotowania budyniu. Po wystudzeniu budyniu czas na przygotowanie masy budyniowej, którą następnie przekładamy kromki ciasta – na zmianę jasnego i ciemnego. Na koniec gotowego metrowca polewamy polewą.
Przepis na metrowca krok po kroku
składniki
Jasne ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 260 ml mleka roślinnego
- 100 ml oleju
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Ciemne ciasto:
- 360 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 140 g cukru
- 260 ml mleka roślinnego
- 100 ml oleju
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masa budyniowa:
- 1 l mleka roślinnego
- 4 budynie waniliowe (czyli 160 g proszku)
- 300 g margaryny
- 200 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g margaryny
przygotowanie
- Na początek zajmij się upieczeniem jasnego ciasta. Przygotuj keksówkę (30×11 cm) – spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy zostaw bez papieru do pieczenia, nie smaruj też ich tłuszczem.
- Aby przygotować jasne ciasto, w jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, cukier, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – mleko roślinne, olej i sok z cytryny. Następnie do mokrych składników wsyp w 4 partiach suche składniki i całość wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do keksówki i wyrównaj. Ciasto piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu obkrój boki ciasta, ciasto wyjmij z formy i odstaw do wystudzenia.
- Jeśli posiadasz dwie keksówki, od razu możesz upiec ciemne ciasto. Jeśli natomiast używasz jednej formy, po upieczeniu jasnego ciasta możesz przejść do zrobienia ciasta z kakao.
- Przygotowanie ciemnego ciasta jest takie samo, jak jasnego, czyli w jednej misce mieszamy mąkę, cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. W drugiej misce mieszamy mleko roślinne, olej i sok z cytryny. Do mokrych składników wsyp partiami suche i wymieszaj. Przełóż do formy i piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie budyniu. Z litra mleka odlej 300 ml i wymieszaj je z proszkiem budyniowym. Pozostałe 700 ml zagotuj, a następnie do gotującego się mleka wlej część z proszkiem budyniowym. Całość mieszaj do momentu zagotowania. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Kiedy ugotujesz budyń, z lodówki wyjmij margarynę, aby zmiękła do czasu wystudzenia budyniu.
- Kiedy budyń będzie całkowicie zimny, miękką margarynę oraz cukier puder umieść w misce i mikserem lub robotem utrzyj na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając.
- Na koniec czas na złożenie całości. Upieczone ciasta pokrój na 2-centymetrowe kromki. Następnie po kolei posmaruj kromki ciasta kremem (po łyżce kremu na każdą kromkę), łącząc na przemian kromkę ciemnego i jasnego ciasta – w ten sposób, aby powstało jedno długie ciasto. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta.
- Na koniec gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj też margarynę. Roztopioną czekoladą polej ciasto. Całość włóż do lodówki, aby czekolada stężała.
- Gotowe ciasto krój na kromki na ukos.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Co to jest kurkuma?
- Warstwowa sałatka z kiełkami i suszonymi pomidorami
- Co to jest puree?
- Co to jest tempeh?
- Cytrynowe ciasto z chałwą bez pieczenia
- Co to jest tahini?