Strona główna Przepisy kulinarneMakaron udon z warzywami – przepis

Makaron udon z warzywami – przepis

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Makaron udon z warzywami - przepis

Przepis na prosty makaron udon z warzywami z dodatkiem sosu sojowego, cukru brązowego i octu ryżowego. To pyszne, aromatyczne danie, które będzie idealnym pomysłem na obiad.

Jakie inne warzywa można dodać do makaronu udon?

W przepisie użyłam sałaty rzymskiej i czerwonej papryki, ale do tego dania możesz użyć również innych warzyw. Doskonale sprawdzi się cukinia, marchewka, brokuły, czy fasolka. Do makaronu udon pasują również grzyby shitake lub mun, a także pieczarki.

Jakie przyprawy pasują do makaronu udon?

Do doprawienia makaronu udon warto wykorzystać imbir, sos sojowy, kolendrę, pastę miso, paprykę (słodką lub wędzoną), pieprz, chili, czosnek, sos teriyaki oraz ocet ryżowy.

Jakie inne dania można przygotować z makaronu udon?

Makaron udon doskonale nadaje się do wielu różnych dań. Sprawdzi się jako dodatek do zup, a także podany z sosem (np. orzechowym), ze smażonymi warzywami, a także z mięsem lub owocami morza.



Przepis na udon z warzywami

Makaron udon z warzywami - przepis

Makaron udon z warzywami

Drukuj
Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 5 głos/y )

składniki

  • 400 g makaronu udon (wstępnie ugotowanego)
  • 1/2 sałaty rzymskiej (lub jedna mini sałata rzymska)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sól, pieprz
  • 200 ml wody

 

Do podania:
  • orzechy nerkowca lub ziemne
  • szczypiorek

przygotowanie

  1. Sałatę rzymską pokrój na dość duże kawałki, paprykę czerwoną w paski, a cebulę w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pokrojone warzywa (sałatę, paprykę i cebulę) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż warzywa przez 2-3 minuty.
  3. Do warzyw na patelni dodaj sos sojowy, cukier brązowy i ocet ryżowy. Podsmażaj przez kilka minut, mieszając, aby smaki się połączyły.
  4. Do warzyw dodaj wstępnie ugotowany makaron udon, dobrze wymieszaj i podsmażaj przez kilka minut, aby makaron się podgrzał i nasiąknął sosem. Następnie dodaj 200 ml wody, ponownie wymieszaj, przykryj patelnię i duś całość przez kilka minut, aż makaron wchłonie wodę.
  5. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  6. Makaron udon podawaj z posiekanymi orzechami nerkowca lub ziemnymi oraz posiekanym szczypiorkiem na wierzchu.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na warzywne dania z makaronem:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.