Niskokaloryczne danie z makaronem konjac! Zobacz przepis na makaron zero w sosie curry z pieczarkami i tofu. Szczególnie polecam przygotować to danie osobom na diecie redukcyjnej lub po prostu jeśli masz ochotę na lekką, ale sycącą kolację.
Co to jest makaron konjac i jak go przygotować?
Makaron zero produkowany jest z rośliny konjac – dzięki temu jego kaloryczność to zaledwie 7 kalorii na 100 g produktu. Jest to sposób na szybki posiłek, bo makaron konjac wystarczy opłukać i na 2-3 minuty dać na patelnię lub do gorącej wody.
Makaron konjac najlepiej smakuje z mocnymi w smaku dodatkami, więc w daniu użyłam sos curry GymBeam, czyli sosu, który ma zero kalorii! Jego skład to głównie woda, przyprawy i ocet. Sos znajdziesz tutaj – https://gymbeam.pl/sos-bez-kalorii-curry-350-ml-gymbeam.html.
Makaron Zero również możesz kupić w sklepie GymBeam – https://gymbeam.pl/bio-zero-fettuccine-385g-gymbeam.html.
Do dania dodałam pieczarki oraz tofu. Pieczarki sprawiły, że całość ma jeszcze więcej smaku, a tofu to źródło roślinnego białka. Jeśli szukasz zwartego tofu, to polecam to od GymBeam – https://gymbeam.pl/tofu-gymbeam.html. Nie rozpada się, więc będzie idealne do wielu dań.
Z przepisu otrzymasz dwie porcje makaronu, a każda porcja to:
- 130 kalorii
- 11 g białka
- 6 g tłuszczu
- 9 g węglowodanów
Dokładny przepis na makaron konjac w sosie curry znajdziesz poniżej.
Sklep GymBeam – kod rabatowy!
Jeśli zaciekawiły Cię opisane wyżej produkty, to mam dla Ciebie kod rabatowy 5% do sklepu GymBeam:
KOD: viagusto5
Kod rabatowy daje 5% zniżki na stronie gymbeam.pl (na wszystkie nieprzecenione produkty marek GymBeam, GymBeam Clothing, VanaVita, BeastPink, STRIX, XBEAM).


PRZEPIS – makaron konjac w sosie curry

składniki
- odrobina oleju (około 2 g) – polecam olej rzepakowy w sprayu
- 300 g makaronu konjac fettuccine
- 100 g tofu (naturalnego)
- 150 g pieczarek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 6-8 łyżek sosu curry ZERO GymBeam
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- szczypiorek
- kurkuma
- sól
przygotowanie
- Makaron opłucz zimną wodą (na sitku).
- Tofu pokrój w dość drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub spryskaj patelnię olejem w sprayu. Dodaj pokrojone tofu, pieczarki, sos sojowy i syrop z agawy. Całość wymieszaj i podsmażaj kilka minut.
- Następnie dodaj makaron, sos curry ZERO i sok z limonki lub cytryny. Na początek dodaj 6 łyżek sosu curry, a jeśli wolisz ostrzejsze i bardziej wyraźne smaki, to dodaj jeszcze 2 łyżki sosu. Wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne kilka minut. W międzyczasie dodaj szczypiorek, odrobinę kurkumy i dopraw solą. Gotowe!
Zobacz też przepisy na FIT ciasta:

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz






Artykuł powstał przy współpracy z gymbeam.pl.
1 komentarzy
[…] […]