Domowe lody cytrynowo kokosowe – jest to przepis na lody wegańskie, które zrobisz w kilka minut! Lody są kremowe i orzeźwiające.
Jak zrobić zdrowe lody w domu?
Aby przygotować pyszne domowe lody wystarczy, że zblendujesz ze sobą wszystkie składniki – czyli mleczko kokosowe, sok z cytryny, awokado, syrop klonowy i olej kokosowy. Dla lepszego smaku dodałam również ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Dokładne proporcje na domowe lody cytrynowe znajdziesz poniżej.
Przepis na lody wegańskie krok po kroku

składniki
- 100 ml soku z cytryny (z jednej dużej cytryny)
- 100 g mleczka kokosowego (twardej części powstałej przez schłodzenie mleczka kokosowego)
- 1 awokado
- 60 g syropu klonowego (lub więcej, jeśli lubisz słodsze lody – z 60 g syropu klonowego lody wyjdą orzeźwiające)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gładką masę.
- Gotową masę przełóż do foremek na lody lub do pojemnika.
- Włóż do zamrażarki do całkowitego zamrożenia – na min. 4 godziny.
Jeśli nie posiadasz foremek do lodów, zamrożone lody wyciągnij z zamrażarki i odczekaj 5-10 minut, aby móc je łatwiej nałożyć za pomocą łyżki do lodów.
Sprawdź inne przepisy na pyszne desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis



