Przepis na lasagne z tofu na tortilli to przepis na pyszny obiad bez mięsa! Zamiast makaronu użyłam placków tortilli, dzięki czemu lazania szybciej się upiecze. Jest to również propozycja dla osób, które nie przepadają za daniami z makaronem.
Lazania bez mięsa – jak zrobić?
Przygotowanie lasagne bez mięsa rozpoczynamy od pokruszenia naturalnego tofu. Następnie przysmażamy je wraz z przyprawami na oleju, po czym mieszamy z passatą pomidorową i pomidorami z puszki. Tak przygotowany sos przekładamy plackami tortilli i pieczemy.
Przepis na poniższy sos możesz również użyć w lasagne z makaronem.

Przepis na lasagne z tofu na tortilli

składniki
- 5 placków tortilli
- 360 g tofu naturalnego
- 400 g pomidorów z puszki (jedna puszka)
- 650-700 g passaty pomidorowej (jeden duży słoik)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki papryki mielonej (jeśli lubisz wędzoną paprykę, możesz użyć wędzonej)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- sól (około 2 płaskie łyżeczki)
- pieprz
- 80 g sera żółtego lub wegańskich plastrów (wegańskiego sera)
przygotowanie
- Tofu polecam wcześniej zamrozić i rozmrozić – dzięki temu będzie miało bardziej sypką konsystencję oraz łatwiej będzie odcisnąć z niego wodę. Pomoże to w przygotowaniu potrawy, a smak tofu będzie lepszy.
- Rozmrożone tofu odciśnij z wody (dość mocno), a następnie pokrusz na małe cząstki – tak, aby przypominało mielone mięso.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niem pokruszone tofu, posiekaną cebulę i przetarty przez praskę czosnek – podsmażaj przez około 10 minut. W międzyczasie dodaj wszystkie przyprawy i zioła, co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki i passatę pomidorową. Całość gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Przygotuj 5 placków tortilli. Lasagne z tortilli najlepiej przygotować w tortownicy lub okrągłej formy do zapiekania. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.
- Na spód formy wyłóż pierwszy placek tortilli. Następnie wyłóż ¼ część sosu pomidorowego, na sos drugi placek tortilli i kolejno wyłóż następne warstwy (łącznie 5 placków tortilli i 4 warstwy sosu). Zostaw 3-4 łyżki sosu na wierzch lasagne, aby nie wyschła.
- Lasagne przykryj folią aluminiową lub pokrywą formy i piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie zdejmij folię lub pokrywę, na wierzchu ułóż ser żółty lub wegańskie plastry i piecz jeszcze przez 10 minut (już bez przykrycia).
Sprawdź inne przepisy na bezmięsne dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW


